Barion Pixel

Iszapbirkózás

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Van egy nagy versenytársam, akit rendszeresen igyekszem lekörözni. Ha valamit kitalál, igyekszem egy még jobb megoldással előállni, hogy még nagyobbat üssön a tervem. Ha valamit célul tűz ki, én egy léccel feljebb teszem a mércémet, hogy hátha túlnőhetek rajta.

Hogy ez milyen sikerrel jár, az csakrajtam múlik. Hiszek-e benne, hogy képes vagyok-e túlnőni rajta, és mindig plusz egy lépcsőfokkal feljebb jutni. Semmi más csak a hitem, kitartásom, szorgalmam és alázatom erősségén áll vagy bukik, hogy ki kerül ki győztesen ebből a versenyből.

Szerintem eddigi hírleveleim sorai mögül már ismerős vagyok annyira, hogy kitalálható, ez a versenytárs egyáltalán nem más, mintSAJÁTMAGAM.

Évek óta tanítok gyerekeket, felnőtteket a festészetre, igyekszem átadni azt a lángot és szerelmet, amit én érzek, mikor alkotok. Természetesen az anatómia gonosz határait is tologatjuk, de leginkább azt adom át az óráimon, hogyan lehet élvezettel és örömmel eltölteni egy pár órát.

Ezidáig csak magánórákat adtam, mert valahogy bensőgesebbnek tartottam ezeket az alkalmakat. Sokan már úgy jártak és járnak hozzám, hogy egyrészről tanulni akarnak, másrészről pedig feltölteni lelküket.

Most viszont belevágtam egy “iszapbirkózásba”. Vagyis nem másba, mint egy csoportos oktatásba.

Az első alkalommal, mikor megláttam, hogy egymás rajzát nézik a gyerekek (ez egy iskolán belül szervezett oktatás), egyből megkértem őket, hogy meg se próbálják a másikat utolérni, máshoz mérni tudásukat, képességüket.

Egy pár perces “előadást” tartottam nekik arról, hogy mennyire nem érdekel engem, hogy több hasonló rajzot kapjak a nap végére. Én ŐKET akarom viszontlátni. A lelküket, az egyéniségüket. Egy pár munkát ki is emeltem, és elmondtam, hogy milyennek látom JELLEMÜKET a rajzuk, technikai hozzáállásuk alapján. Mind más és más volt. Így egyetlen kérésem volt feléjük: ezt folytassák!! Mindegyik tökéletes lesz az oktatás végére, de nem lesz két hasonló rajz.

Azzal a folyamattal, mellyel egy hamis etalont keres magának valaki, és saját szárnypróbálgatásait másolással fedi le, pont a saját életútját keresztezi.

Mindenki tisztában van vele,milyen képességek lakoznak benne. Számtalanszor felcsendül benne persze olyan mondat, mellyel tanárai, szülei, ismerősei bombázták, amik arra sarkallták, hogy álljon meg, ne álmodjon, hisz minek a sikertelenség illatát megérezné, ha már letelepedett egy biztonságos komfortzónában.

Ez persze a könnyebb verzió.

Megmaradni azon a szinten, melyen nem érhet bántódás. Nincsenek itt kudarcok, de ugyanúgy elvesznek a kitörő örömök is.

Én utálom a nyilvános iszapbirkózást. Sem nézni nem szeretem, ahogy egymással küzdenek nők, férfiak. Sem maga a cél nem motivál, a másik leküzdése.

Ha megkérdezünk egy maratoni versenyen résztvevőt, aki az élmezőnyben végez, sosem fogja azt állítani, hogy számára a legfontosabb az első helyezés volt, hogy ezzel bebizonyítsa társai feletti fölényét. Sokkal nagyobb kihívás volt számára a táv sikeres megtétele.

Rendben, ne legyek ájtatós próféta, aki, ha kell, előreenged bárkit, mikor tudja, képes lenne felülszárnyallni más képességeit és ezáltal jobbat teremteni.

Jó érzés a dobogó legtetején állni.

De még jobb érzés azt mondani: megígértem magamnak és megteremtettem! LegyőztemÖNMAGAM!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Ezek is érdekelhetnek:

Szeretnék küldeni neked egy ajándékot

Kérlek, fogadd el

Lami - Ne félj élni! második, bővített kiadás

Na, most, hogy végignézted festményeim, már érted, miről beszélek, mikor azt mondom, a képi világom maga egy inspirációs csomag :)

Látod, nem vicceltem, hisz én is ezek között a képek közt élek, még ha cserélődnek is folyamatosan.

Kérlek add meg email címed, és ingyen máris küldöm neked ezt a színes, letölthető kiadványt a szebb, az igazán teljes életért, hisz örömmel osztom meg veled azokat a gondolatokat, melyek engem is nap mint nap továbbvisznek utamon.

Add meg email címed, és máris küldöm neked ezt az ingyenes ebookot

Scroll to Top