Barion Pixel

01. Alapfelszereltség az akvarellfestéshez

Ecset

Szintetikus ecset a legalkalmasabb erre, melynek nagyon jó a nedvszívó és nedvesség megtartó képessége is.

Kezdetben elég akár háromféle méretet beszerezni. Egy szélesebbet, mellyel a nagyobb felületeket is be lehet nedvesíteni, illetve a színeket is fel lehet vinni. Ennek a mérete 8-10 között legyen. Ezzel, ha festünk, leginkább a tájképeknél lehet használni.

A másik ecset legyen jóval vékonyabb, 4-6 méret között, ezzel már, mivel hegyes a vége, apró dolgokat is meg lehet festeni, de viszonylag nagyobb felületek befedésére is tökéletes, így például egy gyümölcsön a foltok, egy virágon a szirmok átszínezése.

És legyen egy ijesztően kis méretű ecset is a birtokodban 🙂 Ennek mérete 0-2 között legyen. Nagyon vékony a vége, de csodálatos aprólékos munkákat lehet vele létrehozni. Hogy miért ijesztő? Elsőre azt gondolnánk, hogy remegni fog a kezünk, nem tudunk szép, határozott dolgokat kialakítani vele a lapon.

Dehogynem 🙂 Tudod, hogy csináld? Íme egy titok 🙂 Végy egy hatalmas levegőt, tartsd benn, és addig ne ereszd ki, míg a bögre szélét, az alma kontúrját meg nem húztad. Így nem fog mozogni a vállad a levegővétel miatt, és tuti egyenesek, és nem szaggatottak lesznek a vonalaid. Ez a vékony ecset csodálatosan használható, mikor egy körtének az apró pettyeit szeretnéd felvinni, vagy egy falevél erezetét megrajzolni. Használd bátran 🙂

blank
Akvarell ecsetek

Csak olyan ecsetet vásároljál, mely már akkor a végén csúcsformában végződik, mikor még a boltban szemezgetsz vele. Ne ruházzál be mindenféle ultra drága darabba, amire azt mondják az eladók, hogy ezt szokták vinni akvarellhez és hidd el, majd ha vizes lesz, a vége is összeáll. Akár tanuló ecsetet is vehetsz, sokszor tökéletesebb munkát lehet vele létrehozni, mint egy több ezer forintos társával.

Paletta

A festőpalettád fehér legyen. Ez azért fontos, mert a papír is fehér, vagy törtfehér. Mikor kikevered a színt, akkor már a palettán fogod látni milyen színt alkottál. Egy átlátszó, színes területen megtévesztő lesz a színkeverésed. Egy fehér alapon viszont egyből tudni fogod, mit várhatsz a papíron. Mivel rétegesen, lazúrosan dolgozunk, ezért először sosem lesz olyan, mint amit kikevertél, amikor felviszed a lapra. Több réteg után viszont pontosan azt a színt fogod kapni, amit szerettél volna látni 🙂

Pipetta

Érdemes venned egy-két pipettát, amit gyógyszertárban lehet beszerezni. Ezzel a festékeket, főként, ha szilkés kiszerelésben használod, tudod fellazítani, hígítani. Nem kell így állandóan a vizet cserélned, hogy mindig tiszta víz legyen a felhígításhoz. Természetesen ehhez egy külön edényben tartsál magad mellett tiszta vizet.

Vizes edények

Én nagy előszeretettel használom a konzerves dobozokat erre a célra 🙂 Beiktathatsz átlátszó üveget is, hogy tudd, mikor lesz már túl színes a vized, de tökéletes megoldás erre az ebédnél megfőzött zöldborsós konzerv doboza is 🙂 Mint az előzőekben írtam, két vizes edényed legyen. Egy, amiből tudsz a pipettába tölteni, illetve mikor nedves festést alkalmazunk, tiszta vízzel kezelni a kívánt felületet a papírodon. A másikban pedig moshatod az ecseteid.

blank
Akvarell eszközök

Ceruza, radír

Kemény ceruzát használj a felrajzoláshoz. A puha elmosódik, mikor festesz, így egy édesded barnás, koszos foltot hagyhat a munkádon. Pfúj. Ezt tuti nem akarod 🙂 Akvarellceruza is szintén jó a felrajzoláshoz, amit belemoshatsz a háttér színébe. A legjobb viszont egy HB jelű ceruza. Vigyázz, mert ahogy ráfestesz, ezt már nem tudod leradírozni, így a segédvonalakat, felesleges kontúrokat feltétlen tüntesd el a papírról. Hogy milyen radírral dolgozz? A legjobb erre a gyurmaradír.

Akvarellceruza

Ha már említettem az előbb az akvarellceruzát, akkor álljon itt róla némi információ. Mint írtam, felvázolhatod vele a munkádat, természetesen az adott színnel, amivel majd festeni is fogsz. Amit még örömmel ajánlok, azok a földszínek. Ezeket bármihez tudod majd keverni, nem fog elütni. Egymásra fedni nem igazán lehet őket, így a papíron először keverd ki azt a színt, amit kapni szeretnél, és utána vizezd fel a felületet. Egymásra rétegezésnél átüthet a kétféle tónus, és nem lesz egyenletes. Nagyon játékos dolgokat lehet vele létrehozni, így ha az a terved, hogy kicsit absztrakt legyen a munkád, akkor játsszál evvel bátran 🙂

Maszkoló folyadék

Nagyon nagy segítség ahhoz, hogy a fehér fehér maradjon. Fehérrel festeni nem lehet, szürkés, sárgás lesz, ha megszárad. Ha egy vízcseppet, egy fény kontúrját szeretnéd meghagyni, vagy mondjuk egy eget szeretnél úgy megfesteni, hogy a fent repülő madárba véletlenül se vigyél bele kéket, akkor erre tökéletes megoldás. A maszkoló folyadékot egy vékony hegyű eszközzel vidd fel a papírra.

Én 2-es ecsettel szoktam ezt megtenni. Használat után azonnal mosd el, mert egyébként beszárad, és marad egy édes gumivégű ecseted 🙂

Ha megszáradt a papíron, ami körülbelül 15-20 perc múlva lesz, egy kicsit tapadósnak érzed a felületét, de a vizet simán már legörgeti magáról, így nyugodtan festhetsz, nem fog feljönni. Amikor a festményed megszáradt, csak akkor szedd fel a papírról a már nem szükséges maszkoló anyagot. Dörzsis mozdulattal csináld ezt, mint mikor egy ragasztót szeretnél felszedni valahonnan. Ha túl erős a kontúr a fehér és színes felület között, akkor nedvesítsd be az ecsetet, amennyire csak tudod, töröld ki belőle a vizet, de azért ne teljesen szárazra, és finoman puhítsd össze a két szín (fehér és bármilyen színes rész) találkozásánál a vonalat. Apró, finom mozdulatokkal tedd ezt, és máris sokkal lágyabb lesz a vonal. A maszkoló folyadékot mindig jól zárd be, máskülönben beszáradhat az üvegbe.

blank
Maszkoló folyadék

Törlőkendő

Kétfélét használok. Papírtörlőt és textilt. A papírtörlő hamar megtelik vízzel, és használhatatlan lesz, ezért ezt inkább akkor használom, mikor a textilbe beletöröltem az ecsetet, és szükségem van rá, hogy még szárazabb legyen az ecset, ilyenkor a felesleget kiszedem a papírkendővel. Remekül használható textúrákhoz is.

A textiltörlővel például felhőket tudsz „felszedni” egy kékes alapon. Összegyűröd egy kis gombócba, és körkörös mozdulatokkal egymás mellé helyezel foltokat, melyeket a kendő felszed. Így alakulnak ki a bárányok a lapodon 🙂 Ha úgy érzed, nem jön fel a festék a papírról, akkor nedvesítsd be a felületet, és menj neki újra.

A papírtörlő, mivel határozottabb, kontúrosabb az összegyűrésnél, ezért egy háttér izgalmas felületének kialakításához remekül használható. Teljesen összehajtva pedig az éleivel tudsz felszedni a képről a fénynek helyeket például.

Ragasztószalag

A ragasztószalag ahhoz szükséges, hogy a papírod ne hullámosodjon fel. Ez főként abban az esetben szükséges, ha nemcsak egy motívumot rajzolsz meg, hanem egy egész festményt. Ebben az esetben felhullámosodhat, és bár hiába jó minőségű akvarellpapírt használtál, akkor is víz hatására megváltozhat, míg nem szárad meg újra, így össze-vissza folyik rajta a nedvesség. Ragasztás esetén viszont sima felületen tudsz végig dolgozni.

Papír

Többféle papírra is tudsz dolgozni. Vásárolhatsz tömbben, amiből kitéped a kész munkádat, vagy ott gyűjtöd őket egyben. De vehetsz nagy méretűt is, amit utána kedvedre felszabhatsz.

Van a hidegen sajtolt, és a melegen sajtolt akvarell papír. Kezdetben nagyon szerettem a melegen préseltet, melynek sokkal simább a felülete. Ezt mindenki maga döntse el, melyik a kedvence, itt most csak arról fogok szólni, hogy melyik papír mit tud.

A hidegen sajtolt egy porózus papír, melynek nagyon jó a nedvszívó képessége. Lassabban szárad, mint a melegen préselt, így tovább tudsz vele lazúrozni, színeket egymásba folyatni. A hidegen préselt papíron erősebb az elfolyási lehetőség, ezért eleinte gyakorlásként érdemes a simább felületű papírt használni, míg megismerkedsz a technikával. Persze, ha elég merész vagy, akkor hajrá egyből a durva felületre 🙂

Vannak a mixed media papírok, melyek hasonlóak a melegen préselt, sima felületű laphoz, ezeken is bátran dolgozzál, ugyanolyan szép minőségű képeket kaphatsz.

Géppapírra soha ne fessél! Semmi értelme elkeseríteni magad, hogy hullámzik, gödröcskékben összefolyik a nedvesség, nem úgy szárad, ahogy szeretnéd, karikás kontúrt hagy maga után a festék, mikor megszárad. Még próbálkozásként sincs értelme, mivel ha ezen kezded el, csak kudarc fog érni, hisz köze nincs a valódi akvarellfestéshez.

Eleinte érdemes kisebb, mondjuk A5 méretes lapokat, tömböt venni, hisz egy-egy motívumot gyakorolsz be eleinte. Amikor már kezedben van a tudás, a biztonsággal megfestett részlet, akkor jöhetnek a nagyobb csendéletek, tájképek, portrék, amihez csak kedved lesz 🙂

Akvarellfesték

És akkor jöjjön a festés legfontosabb eszköze, a festék 🙂 Többféle formában kapható. Van tubusos kiszerelés és szilkés változata is. Én leginkább egyfajta márkát használok, és a szilkés verziót. Érdemes egy készletbe beruházni, ami hat vagy tizenkét színt tartalmaz. Remekül lehet ezekkel már tónusokat kikeverni. Az alapszíneket már a hatos szériában is megkaphatjátok.

Mivel nagyon gyorsan száradó festék, így nem szabad egyből felvinni a papírra a kívánt színt, mivel így már nagyon nehezen lesz módosítható, vagy egyáltalán nem. A tubusban vagy szilkében található festéket először nagyon felvizezett állapotban kell feltenni, majd ezt lehet folyamatosan sötétíteni.

Csodásan keverhetőek egymással a színek, így nincs lehetetlen előtted, ha bármit szeretnél látni a papírodon. Ezt is higított, majd folyamatosan dúsított festékkel érdemes elérni a kiváló eredmény érdekében.

Az ecsetnek elég a végét megszívatni festékkel, ne az egész fejét, mivel nagyon sok festéket felszed, így ha az egész ecsetfejet telerakod festékkel előfordulhat, hogy rettenetesen megfolyik, vagy éppen pocsékolod az egyébként gyönyörű kikeverést.

Az akvarellfesték mindig újra használható. Ha megszárad a kinyomott mennyiség, egy kis víz hozzáadásával megint tudsz vele dolgozni.

Scroll to Top