Barion Pixel

Hogyan kezdj hozzá? Gyerekeknek

Egy rövid ismertető az akvarellfesték használatához

Általában vizes felületre dolgozunk. Ez azt jelenti, hogy amit be szeretnénk majd színezni, festeni, azt először tiszta vízzel bevizezzük. A festék sokkal jobban oldódik és terül el így a lapon. Majd látni fogod a videókban, hogy mindig csak azt a részt vizezzük be, amin éppen dolgozunk. Ha a cicás képet szeretnéd megfesteni, akkor először kezdd az égbolt kiszínezésével, és hagyd szárazon a cicákat és a többi részt, a Holdat és a csillagokat is. Ha ezekre a területekre is víz kerül, akkor össze fog mosódni. De ne ijedj meg, a videóban be is mutatom, miről beszélek 🙂

Amikor készen van az alapszíne egy résznek, akkor meg kell várni, hogy teljesen megszáradjon. Ezért is kapsz most több-féle mintát, hogy amíg az egyik szárad, addig tudjál dolgozni a többin, és ne unatkozzál közben 🙂 Néha persze én is türelmetlen vagyok és ilyenkor előveszem a hajszárítómat 🙂 Ehhez kérjél felnőtt segítséget, mert a környezetedben lesz ugye vizes tároló edény, és nehogy baj legyen belőle!!

Ha megszáradtak a részek, akkor már csak az ecsetet kell bevizezni. A videóban ezt is megmutatom neked, hogyan tudod szépen kialakítani lépésről lépésre a formákat, hogy szinte olyan legyen, mintha le akarnának úszni a halacskák a képről, vagy el akarnának repülni a lufik a lapról 🙂

Jaj, én már nagyon izgatott vagyok, hogy elkezdjünk festeni, de előtte gyorsan egy-két dolgot még elmondok, hogy biztos sikerüljön a festményed.

Milyen ceruzával rajzold meg a munkákat a festés előtt?

HB jelű ceruzát vegyél elő, vagy rotringot. Ezzel vékony vonalakat tudsz húzni, nem mosódik el a kemény ceruza a papíron. A felesleges vonalakat pedig még festés előtt radírozd ki, mert festés után már nem fog sikerülni.

Milyen festéket vegyetek?

Nagy szeretettel ajánlom a tubusos kivitelt, abból is azt a fajtát, melyre rá van írva, hogy „studio”. Ez annyit jelent, hogy nagyon könnyű vele dolgozni, szépek a színei, lágyak, és nem kell sokat kinyomni belőle az edénybe, mégis szépséges festményeket tudsz létrehozni vele.

Milyen ecset jó?

Szintetikus ecsetet kérjél, hogy vegyenek neked. Jaj, tudom, idegen szó, de hát így fogják tudni az eladók a boltban, hogy mit szeretnétek vásárolni. Mindenféleképpen a hegye legyen vékony. Mondjátok meg a boltban, hogy ezzel nemcsak ákombákomokat fogtok festeni, hanem a cicának bajszot, a pillangónak csápokat 🙂

Mibe nyomd ki a festéket?

Fehér tányért kérjél ehhez otthon. Mivel fehér a lap is, ezért ezen egyből látni fogod, milyen színt keversz ki. Minden felületről lejön, úgyhogy utána szépen tisztára lehet mosni.

Milyen lapra dolgozzál?

Kizárólag akvarellpapírt vásároljatok. A sima rajzlap sajnos erre nem jó. Tudtok tömbben is venni, így gazdaságosabb. Ezen a papíron álomszép munkákat fogsz tudni megalkotni.

Milyen edények kellenek még?

Én két edényt javaslok. Egyben mindig legyen tiszta víz, ezzel fogod benedvesíteni a lapon azt a részt, amit készülsz megfesteni. A másikban pedig ki tudod mosni az ecseteket.

Mit szerezzél még be?

Rongyot, papírtörlőt.

Na, akkor most már tényleg kezdjünk neki a festésnek 🙂 Jaj nagyon várom! Ugye te is?! 🙂

Nagyon jó szórakozást, kellemes időtöltést kívánok Neked és kérd meg, fotózzák le a kész munkádat és egy e-mailben várom szeretettel a csodás alkotásod!

Szia 🙂

Scroll to Top