Barion Pixel

„Nincs időm festeni” – 7+1 tipp, hogy ezen változtass

Fáradtan térsz haza, és már semmi kedved elővenni a festőcuccot? Hetek óta kerülget egy kép a fejedben, de sehogy sincs időd rá, hogy leülj és megvalósítsd?

A legutálatosabb mondat, amit csípőből ki lehet jelenteni: arra van időd, amire akarod. Hm, inkább ne mondd el, mit gondoltál ilyenkor:):)

Nos, hogy ne kelljen szembesülnöd ezekkel a “bölcs megmondókkal”, erre hozok most neked egy pár dolgot, amivel kialakíthatod a helyes szokást, és mindennap le tudsz ülni alkotni, és az ilyen mondatoktól ne visítófrászt kapjál, hanem egy hatékony módszert kreálj magadnak:)

1. Tedd könnyűvé, elérhetővé a szokást, amit rendszeresíteni szeretnél

Sokaknak nincs helyük arra az otthonukba, hogy kialakítsanak egy festőkuckót, ahol elő van készítve minden az alkotáshoz. A jó hír az, hogy az akvarellfestéshez nem kell más, csak egy A4-es papír, vagy akár egy képeslap méretnyi darab, egy pohár víz, és akár egyetlen egy szín, így nem kell azonnal arról ábrándoznod, milyen jó lenne egy tetőtéri műterem, ahol száz négyzetméteren süt be a Nap:)

Nos, a lényeg, ne pakolj el! Én éltem icuripicuri lakásban is, ahol ráadásul olajjal festettem, ami igencsak nagyobb helyet vesz igénybe, mint az akvarellfestés. Kezdetben lemondtam az alkotásról, mert mire hazaértem dög fáradtan a munkából, lejátszottam magamnak a jelenetet, ahogy előpakolok mindent, majd mire kezdhetnék festeni, már éjjel lesz, és készülnöm kellene lefeküdni. Mit ne mondjak, már a fejemben lejátszott „haditervtől” elfáradtam és elment a kedvem az egésztől:)

Ezt a komor jelenetet úgy küszöböltem ki, hogy kis képeket festettem végül eleinte. Nem kellett nekik nagy hely, de a boldogság érzést megadták, hisz nem kellett elrámolni, nem foglalt sok helyet, ellenben ahogy hazaértem, és elvégeztem a kötelező köröket (házimunka és társai), máris tudtam festeni.

Egy icipici helyet foglalj el, így bár én is erősen rendmániás vagyok, de mint azt előbb írtam, hogyha teljesen lecsupaszítok mindent, elrámolok az asztalról, akkor a lehetőséget is továbbtolom, hogy festhessek.

Ellenben, ha könnyen elérhetővé teszed, előtted van mindig, abban az esetben nem kell arra gondolnod, hogy előkészítsd az én-idődhöz szükséges eszközöket, hanem bármikor leülhetsz alkotni:)

2. Legyen rendszeres

Alakíts ki napi, heti tervet. Nálam először ez egy nagy felíró tábla volt, amin összeállítottam az időbeosztást. Aztán addig csiszoltam, hogy ma már évek óta ugyanazt az excelt használom, mind a mai napig.

Vasárnap megírom a jövő heti beosztásomat. Ezalatt értsd a házimunkát is, vagyis melyik nap mosok, mikor porszívózok. Utána ehhez képest állítom össze a munkával kapcsolatos feladataimat, majd a hobbi részt is beleveszem. És képzeld, minden egyes elvégzett feladatot utána zöld színnel megjelölök, majd jól megpaskolgatom a vállam, hogy milyen ügyesen szerveztem meg az életem:)

Hidd el, nem az a száraz dolog, ha ennyire úgymond megkötöd magad a feladatok beosztásával. Az sokkal szenvtelenebbé, és letargikusabbá tesz, ha csak görgeted a napokat magad előtt, de nem rendszerben élsz, így elcsúszol a lehetőség elől, hogy alkoss.

Döntsd el, mely napokon festesz, és tartsd magad hozzá. Ha túl szigorúnak tartod ezt a hozzáállást, ami esetleg elveszi az önfeledt érzést az alkotástól, akkor gondolj arra a szenvedő érzésre, mikor csak tologatod az időpontot az alkotásra (brrrr ugye mennyivel rosszabb ez!?)

Nálam napokra fel van osztva, mikor mit készítek. Ha egy nagy festmény a terv, akkor annak a részleteit is szétszedem napokra. Ez úgy néz ki, hogy leírom, melyik nap mondjuk hány szirmot festek fel, utána melyik nap a hátteret, mikor a vázát. Ez egyrészről haladást eredményez, másrészről elégedettséget duplán: gyönyörködhetsz az új festményedben, és büszke leszel magadra, amiért a magadnak szabott határidőt betartottad:)

3. Gyakorolj

Azzal, hogy rendszeresen gyakorolsz, lerövidítesz fázisokat. Lehet, sokszor unalmasnak fog tűnni mondjuk egy napraforgó 54 szirmának a megfestése, de mire a végére jutsz, azt veszed észre, hogy az első és utolsó szirom megfestésének az ideje között mekkora különbség van.

A festés is ugyanolyan, mint bármilyen más dolog az életben, legyen az főzés, biciklizés, maraton lefutása. Az izmok megjegyzik, mit kell tenned, és egy idő után rutinszerűen küldik az üzenetet az agynak, így ha meglátod a huszadik almát, amit megfestesz, már jóval rövidebb időt töltesz vele, mint az elsőnél.

Ezt viszont csak úgy tudod elérni, ha tényleg festesz és festesz és festesz….

4. Feszegesd a határaid

Az előbb azt írtam, hogy gyakorolj, még akkor is, ha unalmas. Nos, következő lépésként pedig kezdd el feszegetni a határokat. Egyre komolyabb, nagyobb lélegzetvételű képeket akarjál elkészíteni. Még mindig ugyanazon a helyen, még mindig ugyanolyan rendszerességgel. De már ne elégedj meg egy szinttel, hisz bár annál hasznosabb nincs, mint a rutin, de ahhoz, hogy megjutalmazd önértékelésed, ahhoz bátran bele kell fognod egy keményebb próbatételbe.

5. Naponta egy pár percet szánjál az alkotásra

Nem kell mindig arra gondolni, hogy egy kép elkészítése több órát vesz igénybe, ezért inkább le sem ülsz. Tudod, hányszor csinálom azt, hogy egy sziromnak egy-egy rétegét festem csak meg egy nap alatt? Ellenben ezzel is haladok. Először egy könnyed sárgát, majd másnap ugyanezzel még egy réteget teszek fel a képre. Ezzel a napi pár perccel viszont elérem, hogy épüljön a képem, aztán a flow úgysem engedi egy idő után, hogy ne szánjak rá több időt.

Sokszor előfordul, hogy tényleg totál kimerült vagyok, és mennék fürdeni este…. Erre mit látok?? hát nem ott vigyorog az asztalon az a szépséges tájkép? Így mielőtt nyugovóra térnék, gyorsan egy kis zöldet ráteszek, majd boldog mosollyal konstatálom, hogy ma is volt ecset a kezemben:)

6. Találj magadnak valakit, aki számonkér

Nekem erre a férjem a legjobb alany:) „Hogy állsz a képpel? Mennyit festettél?” – hogy ez úgy hangzik, mint egy iskolás módszer, ahol elvész a jóérzés? Lehet, hogy eleinte így tekintesz rá, de csak addig, amíg nem kezded el:) Találj egy barátot, társat, akivel akár kölcsönösen figyelhetitek egymást, ki mit mikor és mennyit alkotott.

A tanfolyamban például havi rendszerességgel indítunk kihívást. Nem kötelező részt venni benne, ellenben irtó jól motiválja a tagokat, hogy a maguknak kitűzött célt, amit ők döntöttek el, és írtak meg nekem, azt a hónap végén, amikor megkérdezem tőlük egyesével, hogyan sikerült teljesíteni, a legtöbb esetben még túl is szárnyalják. Zseniális, ahogy egy hobbinál, hivatásnál is ekkora löketet tud adni, ha tudja az ember, figyelik, szeretettel fordul valaki más is a kitűzött cél felé, és így sosincs egyedül:)

7. Tedd nehezen elérhetővé azokat a dolgokat, amik elveszik a festéstől az időt

Hányszor pörgeted naponta a mobilodon a különféle oldalak hírfolyamát? Hányszor fogadtad meg, hogy ezek a félórák oltári feleslegesek, és le kéne szoknod róla?

Tedd nehezen elérhetővé, vagyis na lógjon állandóan a kezedben a telefon. Hagyd kint a konyhában, a táskádban, az előszobádban. Amikor eszedbe jut, hogy „pihenésként” megnéznéd, ki mit posztolt, egyből az is eszedbe jut, hogy „a fenébe, fel kéne állnom érte”.

És láss csodát, tényleg felállsz, tényleg elindulsz, de a fejedben máris ez fordul meg: „ha már felálltam, inkább festeni megyek!” Hú, mennyivel boldogabbá tesz ez téged:)

+1 Figyelj az egészségedre

Nos, bár ezt a végére hagytam, de az egyik legfontosabbnak azt tartom, hogy az alkotáshoz meg kell őrizned a jó közérzeted.

-sétálj naponta, akár munkából hazajövet előbb szállj le a buszról, gyalog menj fel az emeletre

-figyelj a víz bevitelre, hogy jobb kedvű legyél („milyen dehidratált vagy!!” – ezt amerikai filmekben láttam először, és egészen addig nem értettem, míg ki nem hagytam egy pár napot, és két pohár vizet ittam csak.. és akkor most nem mesélek arról, hogyan ugrottak az idegeim minden egyes kéretlen megjegyzésre)

-told a vitaminokat, egészséges ételeket, hogy ne tompuljon le az agyad

Idén töltöm be az 54. életévemet. Sokszor megkérdezik, honnan van ennyi energiám és erőm a terveim megvalósításához. Nos, naponta 4-5 kilométert teszek meg, amit igazából nekem nem kéne, hisz otthonról dolgozom. De érzem, szükségem van rá (arról már nem is beszélve, hogy rühellem az L-es méretű ruhákat:). A folyadékbevitellel ugyanígy állok hozzá, hogy nem kívánom, nem esik jól. Ezt a blogcikket viszont amíg megírtam, négy pohár vizet ittam meg (és nem, nem egy nap alatt születettem meg ez az írás:)). Sokkal gördülékenyebben, gyorsabban jönnek a szavak, a tettek, az ecsetvonások, ha a mozgást és a víz ivást beleveszem a rutinjaim közé.

Bízom benne, tudtam segíteni abban, hogy mostantól ne legyen szenvedés a festéssel töltött idő kialakítása:)

Amennyiben van saját tapasztalatod, örömmel veszem, ha megosztod velünk kommentben:)

Ha jobban szeretnéd videón az ötleteket meghallgatni, itt megteheted:)

Festésre fel!!

akvarell festes tanfolyam lami.jpg
lamibakos logo

Az online akvarell tanfolyam oktatója

(U.i.: Nemrégiben olvastam el James Clear Atomi szokások című könyvet, melyet szeretettel ajánlok neked is, ha még többet szeretnél megtudni arról, hogyan ülhetsz le nap mint nap az ecseteiddel alkotni:))

[ufc-fb-comments order_by="reverse_time"]
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Ezek is érdekelhetnek:

Szeretnék küldeni neked egy ajándékot

Kérlek, fogadd el

Lami - Ne félj élni! második, bővített kiadás

Na, most, hogy végignézted festményeim, már érted, miről beszélek, mikor azt mondom, a képi világom maga egy inspirációs csomag :)

Látod, nem vicceltem, hisz én is ezek között a képek közt élek, még ha cserélődnek is folyamatosan.

Kérlek add meg email címed, és ingyen máris küldöm neked ezt a színes, letölthető kiadványt a szebb, az igazán teljes életért, hisz örömmel osztom meg veled azokat a gondolatokat, melyek engem is nap mint nap továbbvisznek utamon.

Add meg email címed, és máris küldöm neked ezt az ingyenes ebookot

Scroll to Top

Szeretnék küldeni neked egy ajándékot

Az első kiadott inspirációs-festményes könyvem, teljesen ingyen.

Lami - Ne félj élni! második, bővített kiadás

Tudod, mi van benne?

Egy olyan ember festményei és a hozzáírt inspiráló gondolatai, akit igyekeztek lebeszélni céljai és tervei megvalósításáról.

De ugyanez az ember megkapta mégis az élettől a legnagyobb ajándékot, melyet bárki remélhet. Ezt mondta neki egy nap egyik gyermeke: „Anya, te példakép vagy nekem! Büszke vagyok rád és irigyellek is egy kicsit, hogy ennyi támadás után is képes voltál megvalósítani álmodat!”

Kérlek add meg email címed, és ingyen máris küldöm neked ezt a színes, letölthető kiadványt a szebb, az igazán teljes életért, hisz örömmel osztom meg veled azokat a gondolatokat, melyek engem is nap mint nap továbbvisznek utamon. Az egyik első kiadott könyvem felújított, kibővített változata.

Add meg email címed, és máris küldöm neked ezt az ingyenes ebookot