Barion Pixel

5+1 akvarell stílus

Akvarellel, mint bármely más festő anyaggal, többféleképpen lehet alkotni.

Ebben a cikkben azokat a stílusokat szeretném felsorolni, melyekkel már festettem, kipróbáltam. Ha valaki talál még más stílust, irányzatot, ne fojtsa magába, ossza meg velünk… vagy tartsa örökre titokban (sorry a befejezésért, túl sok netflix epizódot nézek)

Nos, akkor íme a felsorolás:

  • valósághű festés – naná, hogy ez az első nálam, hisz ez a szívem csücske:)
  • urban sketching, avagy városi utcakép ábrázolás tűfilces alapra
  • karakterképek
  • nedves technika – főként tájképeknél
  • száraz technika – ez áll a legközelebb a valósághű festéshez
  • doodle, avagy firkálgatás után vagy előtt foltokból kialakított leginkább virágos képek tűfilces kontúrozással

És akkor egy picit kifejtve, hogy mit is takarnak ezek a stílusok.

Valósághű festés

Ez a stílus nálam szerelemgyerek. Kialakítani egy sima pacából, áttetsző, vizes, szinte színtelen festékből egy olyan képet, ami az aláírás pillanatában “lemászik” a papírról a kiterjedésével, na, ezt nevezem őrületes kihívásnak:) Ennél a technikánál mind a nedves, mind a száraz festést használjuk, vagyis nedves felületre, illetve száraz felületre is festünk.

20201228 143017
Valósághű akvarell festés

Urban sketching

Ennél a technikánál először tűfilccel megrajzoljuk a számunkra fontos részleteket egy látványban. Leginkább városképek ezek, de egy tájképnél is tökéletesen használható. Amikor készen van a tűfilces felrajzolás, jöhet a kiszínezés, vagyis a lágyan, elmosódottan, és csak jelzésszerűen felvitt színek használata.

urban
Tanfolyami tagok elkészített akvarell képei urban sketching témában

Karakterképek

Ebben a stílusban elengedhetetlen a fényekre való odafigyelés. Az erős kontrasztból, vagyis a fény-árnyék játékból születnek a portrék, karakterek, látványos, dinamikus elemek.

20210426 120758
Karakter kép akvarell festéssel

Nedves technika

Ennél a festési módnál sokszor szabadjára engedjük az akvarellt. Sokan kizárólag így gondolnak rá, mikor meghallják ezt a szót: akvarell, vízfesték. És nemhiába, én is így ismerkedtem meg vele először, és megvallom, pont ezért nem volt szívem választottja. Csak folyik, csurog, oda szökik, ahova jókedve tartja. De a helyzet az, hogy minél jobban megismered, annál inkább rájössz, hogy a folyatást is lehet irányítani, és az áttetszőségét is megtarthatod ezzel a technikával.. A lényeg, hogy mindig ott legyen nedves, a lap, ahol ki szeretnél alakítani egy területet, és a lehető legtöbb vizet használd a festék hígításához is.

20210718 180505
Ennél a képnél úgy látszik, hogy a festék arra folyt, amerre neki tetszett… hát nem:) Én nedvesítettem fel előzetesen az útját:)

Száraz technika

Ennél a technikánál száraz felületre dolgozunk, vagyis nagyon figyelünk arra, hogy a papír ne legyen nedves egy picit sem. Erre azért van szükség, hogy így karakteresebb, kontúrosabb, határozottabb részeket tudjunk felfesteni a képen, és a színek is elevenebbek, élénkebbek, dinamikusabbak legyenek.

csendelet festese akvarellel tanfolyam
Ezen az akvarell csendéleten a legtöbb rész száraz technikával lett kialakítva.

Doodle, vagyis a plusz egy

Avagy kis esti levezetőnek szeretem használni ezt a technikát. Fog az ember egy pár színt, egy jó nedves alapra felviszi, és vagy előre megtervezi, mit szeretne készíteni rá, vagy a foltok adják magukat, ő pedig fut az áramlással:) A lehető legjobb módja annak, hogy az ember este lazításként egy képeslapnyi méretű lapon levezesse a napját.

könnyed virágok
Kis könnyed akvarell képek

Nos, mint láthatod, sokféle stílus, rengeteg játékosság, és ez mind-mind akvarell. Ahhoz, hogy megjöjjön a bátorságod a kipróbálásához, nem kell mást tenned, mint iratkozz fel az egy hetes online tanfolyamra. Hét napon át küldök egy-egy videót, melyekben 10-15 percben bevezetlek ebbe a színes, változatos világba egy-egy pici kép megfestésével:) Próbáld ki most, nincs veszteni valód:) Kattints ide, és máris kezdődjön a festés:)

Oszd meg gondolatod, tapasztalatod velünk kommentben a különféle stílusokról:) Szívesen beszélgetünk veled:)

Gyönyörű szép napot kívánok!:)

FESTÉSRE FEL!!!

lamibakos logo

Szólj hozzá:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Ezek is érdekelhetnek:

Szeretnék küldeni neked egy ajándékot

Kérlek, fogadd el

Lami - Ne félj élni! második, bővített kiadás

Na, most, hogy végignézted festményeim, már érted, miről beszélek, mikor azt mondom, a képi világom maga egy inspirációs csomag :)

Látod, nem vicceltem, hisz én is ezek között a képek közt élek, még ha cserélődnek is folyamatosan.

Kérlek add meg email címed, és ingyen máris küldöm neked ezt a színes, letölthető kiadványt a szebb, az igazán teljes életért, hisz örömmel osztom meg veled azokat a gondolatokat, melyek engem is nap mint nap továbbvisznek utamon.

Add meg email címed, és máris küldöm neked ezt az ingyenes ebookot

Scroll to Top

Szeretnék küldeni neked egy ajándékot

Az első kiadott inspirációs-festményes könyvem, teljesen ingyen.

Lami - Ne félj élni! második, bővített kiadás

Tudod, mi van benne?

Egy olyan ember festményei és a hozzáírt inspiráló gondolatai, akit igyekeztek lebeszélni céljai és tervei megvalósításáról.

De ugyanez az ember megkapta mégis az élettől a legnagyobb ajándékot, melyet bárki remélhet. Ezt mondta neki egy nap egyik gyermeke: „Anya, te példakép vagy nekem! Büszke vagyok rád és irigyellek is egy kicsit, hogy ennyi támadás után is képes voltál megvalósítani álmodat!”

Kérlek add meg email címed, és ingyen máris küldöm neked ezt a színes, letölthető kiadványt a szebb, az igazán teljes életért, hisz örömmel osztom meg veled azokat a gondolatokat, melyek engem is nap mint nap továbbvisznek utamon. Az egyik első kiadott könyvem felújított, kibővített változata.

Add meg email címed, és máris küldöm neked ezt az ingyenes ebookot

Már ennyien kérték: 6 158 fő