Barion Pixel

A kreativitás megrontója és feltámasztója

Ha azt gondolod magadról, hogy nem vagy elég kreatív, vagy lehetnél még jobb, érdemes elolvasnod ezt a cikket.

Először is, mi a kreativitás? Egy problémamegoldási készség? Újszerű dolgok feltalálása? Ha igen, akkor csak a tudósok, feltalálók lehetnek kreatívak? És mi van a művészekkel?

Kezdjük a rossz hírrel: nincs semmi új, amit felfedezhetnél. Folytassuk a jóval: minden régi dologból, azok párosításából összehozhatsz egy teljesen új dolgot.

Nézzük csak ezt a képet (hú, ez nagyon hivatalos lett). Láttál már festményen narancssárga, napsárga vízcseppeket, amik táplálják a virágokat, és attól színeződnek be? Vagyis egy olyan festményt, ami azt mutatja be, hogy az emberek a szeretettől, odafigyeléstől, bátorítástól tudnak ragyogni?

20210731 090345

Lehet, hogy láttál. Én még nem. De láttam már vízcseppeket, locsolókannát, festékcseppeket, napraforgót, feliratot festményen. De ezt így együtt, úgy, hogy mondanivaló is lett köré építve, most először.

A múltban átélt, megtanult dolgokból valami olyat alkotni, ami még nem volt, ezt hívják kreativitásnak. Újat nem tudsz létrehozni, de egyedit, különlegeset a régiekből összevegyítve mindenféleképpen.

De menjünk tovább. Ok,, régiből lett új létrehozva. De mielőtt elkészült a kép, többször hibáztam. Nem úgy sikerült rengeteg részlet, ahogy a fejemben elképzeltem. De ahelyett, hogy egy sarokba futottam volna a büntimet leróni, ehelyett még talán örültem is neki, hogy egy kihívás elé állítottam magam, amitől nem vált sablonossá a feladat (Na jó, abban a pillanatban nem az örömtánc volt, ami először beugrott….). Meg kellett találnom a megoldást, ki kellett javítanom a hibámat. És ez előre vitt, felfedezésre buzdított, beindította kreativitásom, kiléphettem a sablonos rutinból egy új dolog felé.

Aztán ott vannak a véletlenek. Mikor eltervezel egy képet, elégedett vagy a már majdnem aláírt alkotással…. és egyszercsak besüt a Nap a félig nyitott redőnyön keresztül és megvilágítja a festményt. Ilyenkor ecsetet ragad az ember, és azonnal felfesti azokat a fénysávokat, amik nélkül nem is érti, hogyan merte késznek tudni addig az alkotását:)

Szóval:

  • a régi dolgok arra várnak, hogy te valami újat hozzál létre belőlük
  • ha hibázol, használd ki
  • feszegesd a határaid
  • lépj ki sablonból
  • használd ki a véletleneket
  • a kihívás a jó barátod

Írd meg kommentben, te mitől érzed kreatívnak magad, és hogy bátorítást adott-e ez a pár sor a cikkben, hogy ne félj attól, hogy nem leszel képes új dolgokat kreálni:)

Ha szeretnél velem tartani ezen a csodás úton, csatlakozz az ingyenes online akvarell tanfolyamhoz, ahol jóval többet kapsz, mint egy technikai tudás:)

Gyönyörű szép napot kívánok… ééééééés FESTÉSRE FEL!!!

lamibakos logo
[ufc-fb-comments order_by="reverse_time"]
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezek is érdekelhetnek:

Szeretnék küldeni neked egy ajándékot

Kérlek, fogadd el

Lami - Ne félj élni! második, bővített kiadás

Na, most, hogy végignézted festményeim, már érted, miről beszélek, mikor azt mondom, a képi világom maga egy inspirációs csomag :)

Látod, nem vicceltem, hisz én is ezek között a képek közt élek, még ha cserélődnek is folyamatosan.

Kérlek add meg email címed, és ingyen máris küldöm neked ezt a színes, letölthető kiadványt a szebb, az igazán teljes életért, hisz örömmel osztom meg veled azokat a gondolatokat, melyek engem is nap mint nap továbbvisznek utamon.

Add meg email címed, és máris küldöm neked ezt az ingyenes ebookot

Scroll to Top

Szeretnék küldeni neked egy ajándékot

Az első kiadott inspirációs-festményes könyvem, teljesen ingyen.

Lami - Ne félj élni! második, bővített kiadás

Tudod, mi van benne?

Egy olyan ember festményei és a hozzáírt inspiráló gondolatai, akit igyekeztek lebeszélni céljai és tervei megvalósításáról.

De ugyanez az ember megkapta mégis az élettől a legnagyobb ajándékot, melyet bárki remélhet. Ezt mondta neki egy nap egyik gyermeke: „Anya, te példakép vagy nekem! Büszke vagyok rád és irigyellek is egy kicsit, hogy ennyi támadás után is képes voltál megvalósítani álmodat!”

Kérlek add meg email címed, és ingyen máris küldöm neked ezt a színes, letölthető kiadványt a szebb, az igazán teljes életért, hisz örömmel osztom meg veled azokat a gondolatokat, melyek engem is nap mint nap továbbvisznek utamon. Az egyik első kiadott könyvem felújított, kibővített változata.

Add meg email címed, és máris küldöm neked ezt az ingyenes ebookot