Barion Pixel

Több mint másfél milliós festmény – avagy ki szabja meg az árakat

Egy festménynek annyi az értéke, amennyiért vásárlót találnak rá.

De vajon ki szabja meg ezt az összeget?

A piac nagy úr ebben. Egészen az ezer forintos daraboktól az aukciós házak hatalmas összegéig minden féle értékben lehet találni eladásra kínált alkotásokat.

A hivatásos festők (értsd alatta, festészetből élnek, nem hobbi szinten űzik az ipart) totál kiborulnak attól, hogy az amatőrök (akár jó értelemben véve ezt a szót) teljesen lehúzzák a lehetőségeket. Hatalmas büszkeséggel verve a mellkasukat híresztelik, hogy ismét és újfent gazdára talált egy-egy munkájuk, viszont a kifizetett összeg időnként még egy jó minőségű ecset árát sem éri el.

Ezzel totál lenyomják a piaci árakat, amitől viszont egy átlag polgár, aki pusztán dekorációt szeretne otthonába, és nem műgyűjtőként szerzi be a festményeket, értetlenül áll azelőtt, hogy egyes művészek milyen “magas” áron igyekeznek értékesíteni darabokat.

Azt viszont sokan elfelejtik, hogy a fillérekért megvásárolható munkák simán leutánozhatóak. Nincs meg bennük az a technikai összeszedettség, háttérmunka, tapasztalat, tudás, ami miatt egy kép értéke felszökhet a reális értékébe. Ezek nem nyomatok, vagy elítélendő gagyi munkák. Egész egyszerűen lekoppinthatóak. Innentől fogva viszont az áruk sem lehet akkora, hogy egy festmény legalább egy havi megélhetési bevételt jelentsen egy alkotónak.

A másik véglet ugye az aukciós fellendítések, amihez vagy meg kell halni, vagy durván kiválasztott kortárs művésznek lenni, hogy bekerüljön az embernek egy munkája egy ilyen eseményre, ahol viszont a csillagos eget verheti a kalapácsleütés végén megszabott ár.

De nemcsak a piac befolyásolhatja az árakat.

Van egy festményem, melyet több mint másfél millió forintért vagyok csak hajlandó eladni. Ez az összeg magasabb, mint egy átlagár, viszont nem ér annyit, hogy egy autó vagy ház megvásárlása esetleg meglegyen belőle.

A képeimet 40 és 300 ezer forint között értékesítem. Ezt viszont több mint másfél millió forintért tettem ki piacra, aminek egyetlen oka van.

A festményhez érzelmileg annyi szál fűz, és akkora pozitív erő van benne, ami miatt nem válok meg tőle egészen addig, míg le nem teszi valaki az asztalra ezt az összeget.

Hogy mit ad nekem az Ahová lépek, ott fű terem című festményem?

  • Ez a Merj művész lenni! könyvem borító képe
  • Ez a festmény mutatja meg nekem az utat, hogyan éljek, mit tegyek a napjaimba tartalomként
  • Ez a kép színeivel, dinamikájával brutál jó energiákkal rendelkezik, amitől eszméletlen erővel tudok hajtani a fejlődésben
  • Amióta elkészült, a műteremszobámban van, és sosem engedi, hogy egyetlen pillanatot is kudarcnak éljek meg.

ahova lepek ott fu terem

Az árakat mi szabjuk meg, mi művészek. Eldöntjük, hogy megélhetéshez szükséges-e a bevétel, vagy munkánknak akkora eszmei értéke van, mely megengedi a magasabb árfekvést. És hogy a piac mit szól ehhez?

Minden festménynek előbb vagy utóbb meglesz a gazdája 🙂

Szólj hozzá:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Ezek is érdekelhetnek:

Szeretnék küldeni neked egy ajándékot

Kérlek, fogadd el

Lami - Ne félj élni! második, bővített kiadás

Na, most, hogy végignézted festményeim, már érted, miről beszélek, mikor azt mondom, a képi világom maga egy inspirációs csomag :)

Látod, nem vicceltem, hisz én is ezek között a képek közt élek, még ha cserélődnek is folyamatosan.

Kérlek add meg email címed, és ingyen máris küldöm neked ezt a színes, letölthető kiadványt a szebb, az igazán teljes életért, hisz örömmel osztom meg veled azokat a gondolatokat, melyek engem is nap mint nap továbbvisznek utamon.

Add meg email címed, és máris küldöm neked ezt az ingyenes ebookot

Scroll to Top

Szeretnék küldeni neked egy ajándékot

Az első kiadott inspirációs-festményes könyvem, teljesen ingyen.

Lami - Ne félj élni! második, bővített kiadás

Tudod, mi van benne?

Egy olyan ember festményei és a hozzáírt inspiráló gondolatai, akit igyekeztek lebeszélni céljai és tervei megvalósításáról.

De ugyanez az ember megkapta mégis az élettől a legnagyobb ajándékot, melyet bárki remélhet. Ezt mondta neki egy nap egyik gyermeke: „Anya, te példakép vagy nekem! Büszke vagyok rád és irigyellek is egy kicsit, hogy ennyi támadás után is képes voltál megvalósítani álmodat!”

Kérlek add meg email címed, és ingyen máris küldöm neked ezt a színes, letölthető kiadványt a szebb, az igazán teljes életért, hisz örömmel osztom meg veled azokat a gondolatokat, melyek engem is nap mint nap továbbvisznek utamon. Az egyik első kiadott könyvem felújított, kibővített változata.

Add meg email címed, és máris küldöm neked ezt az ingyenes ebookot

Már ennyien kérték: 6 179 fő