Barion Pixel

XXI. századi kapuzárás

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Huszonévesen meg vannak róla győződve az emberek, hogy mikor elérik a negyven éves kort már csak a járókeret kiutalását fogják várni…

És tényleg így van ez a valóságban?

Nos, legyünk szárazon tényszerűek és idealisták. Negyven éves korára a legtöbb ember megszerzi első otthonát, családot alapít, abból keresi a pénzét, amihez ért, viszonylag biztos egzisztenciával rendelkezik. Ebben benne van mind a tárgyi, mind a lelki biztonság megteremtése.

Viszont ez már a múlt. Évtizedekkel ezelőtt valóban így volt, szüleink idejében.

A világot viszont mostanra felforgatta a megfelelési kényszer. Az állandó változás, bizonytalanság beivódott az emberek elméjébe. A fontossági sorrendek mára már megváltoztak.

Eltűnt a család, mint a mikrokörnyezet biztonsága. A meglévő vagyont már mutogatni illik, és nem élvezni a birtoklást. Már nem mindegy, milyen címkék szerepelnek a ruhákon. A nyaralás lehetőleg határátlépéssel kell, hogy megvalósuljon, és lehetőleg minél messzebb az otthontól. A kövérség ciki, esztétikátlan, beteges és gyenge jellemet üzen.

És ebben a pillanatban érkezik el a huszonévesként felvetett riadalom: bakker, innentől már csak tényleg a járókeret jöhet?? Mert valójában minden megvan, ami egy átlagos élethez kell. A célok hirtelen eltűnnek. A holnap ugyanazt rejti, mint a tegnapelőtt.

Betör a pánik az életbe: mi a fenének keljek fel??

Régen, ahogy szüleinknél láttam, teljesen más volt az ehhez való hozzáállás. Középkorukat megélve igazából már csak élvezni akarták az életet. Nyugodtan dőltek hátra, és büszkén tekintettek szerzeményeikre.

Ma viszont nincs megállás. Totál felesleges nyafogni, hogy egyre tempósabb lesz a világ. Ez mind csak egy önsanyargatásba, önutálatba csaphat vissza.

Ha már a környezet mást diktál, akkor ahhoz, hogy boldogan értékeljük ezt a folyamatot, némileg nekünk is vele kell haladni.

Így a kapuzárási pánik, mely anno depresszióban, alkoholizmusban, megcsalásokban, hűtlenségben mutatkozott, mára talán még jobbá is teheti a mindennapokat.

Az ember élete első felét amolyan építkezés formájában éli meg. Ha eddig úgy volt, hogy a második szakasz pedig a pihenéssel telt el, akkor itt az ideje a változtatásnak, a külvilág elvárásait magunkra igazítani.

Ehhez pedig a kulcs nem más: célokat felállítani magunk elé.

Hogyan is nézzenek ki ezek?

Ha igazán tartalmas éveket szeretnél elérni, akkor ne légy kispályás. Találj ki irreálisnak, akár a környezetnek hüledezésre okot adó terveket.

Gyerekként talán álmodoztál arról, hogy könyvet írj. Lehet, irigykedve nézted a művészeket, ahogy kiállításokon mosolyognak a fotókon. Álmod volt több nyelv megtanulása, aztán nyelvvizsgák gyűjtése. Sorolhatnám még, de ezt úgyis te tudod, mi tenne igazán boldoggá.

Nos, írd le a egy papírra a hatalmas terved végállomását: megnyitó, nyelvvizsga, maratoni táv és így tovább.

Ez lesz a nagy cél.

Utána pedig fogj egy másik papírt, és kezdd el a kisebb célokat felállítani, hogy elérkezzél a nagy álmod valóságához.

Ha a futásról, maratonról beszélünk, készíts egy fél éves tervet magadnak, amiben heti bontásban fogalmazod meg, miket kell végrehajtanod, hova kell eljutnod. Ha egy kiállítást szeretnél magadnak, pedig eddig a pillanatig rohadt bátortalan voltál, hogy egyáltalán ceruzát fogj a kezedbe, akkor vesd le, hogy havonta hány videot kell végigülnöd, ha esetleg egyelőre bátortalan vagy közösségbe menni a tanulásért, hogy gyakorold az ott látottakat. Aztán menj tovább, válassz technikákat, témákat, melyek lépésről lépésre éreztetik veled a siker illatát.

A lényeg, hogy ne gyárts kifogásokat: időhiány, pénztelenség, nem hozzáértés, külvilág piszkálódása. Ezekkel mind maradsz majd abban a komfortzónában, mely esztelenségre fog sarkallni (lásd fentieket: az új, nem lapos élet miatt párcserén gondolkodsz stb.). Ha elmagyarázod magadnak, hogy miért nem vagy képes megvalósítani céljaid, akkor arra is képesnek kell lenned, hogy ezeket megcáfold.

Ha az ember elmúlik negyven éves, nem feltétlen jelenti, hogy lassúvá és erőtlenné is válik. Lehet, a tempó már nem lesz annyira fergeteges, mint huszonévesen, viszont a bölcsesség, melyet az évek során magára aggat az ember, nagyobb türelemmel, odaadással és alázattal ajándékozza meg. Ezek a tulajdonságaid lesznek azok, melyek segítségként állnak majd melletted a megvalósításban.

Hogy még nagyobb lendülettel bírj, íme egy szó, mely a negyvenes éveid után erőt fog adni neked, és elfelejteti veled az ijesztő kapuzárási kifejezést.

KAPUNYITÁS.

Ugye milyen egyszerű?Mosolyog

Az egyik következő bejegyzésemben a kifogások kezeléséről, és az önbecsülés, önbizalom-fejlesztésről fogok írni.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Ezek is érdekelhetnek:

Szeretnék küldeni neked egy ajándékot

Kérlek, fogadd el

Lami - Ne félj élni! második, bővített kiadás

Na, most, hogy végignézted festményeim, már érted, miről beszélek, mikor azt mondom, a képi világom maga egy inspirációs csomag :)

Látod, nem vicceltem, hisz én is ezek között a képek közt élek, még ha cserélődnek is folyamatosan.

Kérlek add meg email címed, és ingyen máris küldöm neked ezt a színes, letölthető kiadványt a szebb, az igazán teljes életért, hisz örömmel osztom meg veled azokat a gondolatokat, melyek engem is nap mint nap továbbvisznek utamon.

Add meg email címed, és máris küldöm neked ezt az ingyenes ebookot

Scroll to Top