Barion Pixel

Ciki, ha valaki másol?

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Megöli-e a kreativitást a másolás? És ha nem, miért nem…. kész… ennyi a poszt:) Ok, még néhány érvet azért olvassál el

Na, de egy kicsit részletesebben.

Ha valaki másol, kétfelől is jöhet támadás részére. Vagy önmagát becsüli alá, hogy milyen ultra ciki már, hogy nem tud fejből rajzolni, festeni. Aztán jön a külső beszólogatás, hogy mennyire gyenge játékos az, aki fog egy fotót, vagy festményt (ezzel óvatosan, mivelőtt észreveszed, hogy jogdíjjal terhelték a bankszámlád!), és semmi mást nem csinál, csak lekopiz egy művet.

(Egy rövid mondat az elejére: aki gyenge dolognak tartja a tökéletes másolást, annak megnézném a saját alkotásait.)

És akkor most jöjjön egy pár szó a másolás mellett.

Nem akarok visszamenni csecsemőkorig, így csak egy apró szösszenet: vajon egy gyerek felállna, ha a körülötte lévő összes felnőtt négykézláb mászna egészen 30 éves koráig mondjuk? Ergo: úgy tanulunk, hogy lemásoljuk a környezetünk. Ez eddig ok.

A másik dolog jóval fontosabb az önállóság eléréséhez.

Nézzünk néhány példát:

  • éhes vagy – felcsapod a hűtő ajtaját
  • le akarsz szállni a buszról – megnyomod a gombot, akár úgyis, hogy nem nézel oda
  • beszállsz a kocsiba – nyúlsz a biztonsági öv felé

Ezek igen triviális példák, de mindjárt meglátod, miért sorakoztattam fel őket. Jöjjön egy következő csoport:

  • festesz egy almát az ezredik után – a kezed megtanulta, hogy nem vízszintesen, vagy függőlegesen teszed fel a színeket, hanem követed az alma gömbölyű formáját
  • naplementés égboltot festesz fel – jóval több vizet teszel fel a papírra, mintha egy részletgazdag formát alkotnál meg
  • egy margarétát festesz meg – önkéntelenül kihagyod a közepén lévő sárga bibéknek a lap fehérjét

Vagyis:

  • a rengeteg másolás miatt az agyad már rutinszerűen irányítja a kezed
  • egy margarétához képest egy liliom rengeteg mindenben eltér, de ami ismerős, azt már jóval lazábban helyezed fel a papírra
  • “a biciklizni nem lehet elfelejteni” elv érvényes a festésre is akár egy hosszabb kihagyás után is, hisz ahogy az ecset a kezedbe kerül, a kezdeti izgulós mozdulatok után hirtelen az agy elkezdi emlékeztetni a régen megtanult dolgokra az ujjaid, így hamar visszatér minden mozdulat

A tanfolyami leckék is másolások. Ellenben mindig arra bizdítom a tagokat, hogy bár eleinte bátortalanul, de merjenek akár a leckék alapján önálló munkát végezni. Nem kell sietni, legyenek türelemmel. De ha érzik magukban, hogy egy pár dolog már a kezükbe ivódott, lóduljanak neki az új kihívásnak. Lehet, hogy lesz csapkodás, hiszti, papírgyűrés. De az is lehet, hogy simán veszik az akadályt. De ami nem lehet, hanem biztos: döbbenten fogják nézni, hogy mennyi mindenre képesek önállóan egy jól begyakorolt és elmagyarázott forma megfestésénél.

A másolás nem ciki, hanem az út egyik része a tökéletes tudáshoz. A másolás segít kialakítani egyéniséged, hisz egy idő után magad is rá fogsz jönni, mit akarsz megtartani a tanultakból, mit csinálnál másként.

Ha nem másolsz, nem rögzül a kezedben egy megszokott izommunkaként az a mozdulat, mellyel jóval könnyedebben vágsz bele saját alkotásnak.

És hogy milyen az, amikor valaki “fejből” rajzol? Már nem kell referencia kép neki, hogy mondjuk egy portrét készítsen? Hát olyan…olyan fura…de erről majd máskor…

Amennyiben te is szeretnél “másolva” megtanulni festeni, hogy aztán szabadon szárnyaljon a kezed, kattints gombra, és nézd meg a tanfolyam leírását, majd jelentkezz a kiválasztott lehetőséggel:

Festésre fel:

lamibakos logo

Szólj hozzá:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Ezek is érdekelhetnek:

Szeretnék küldeni neked egy ajándékot

Kérlek, fogadd el

Lami - Ne félj élni! második, bővített kiadás

Na, most, hogy végignézted festményeim, már érted, miről beszélek, mikor azt mondom, a képi világom maga egy inspirációs csomag :)

Látod, nem vicceltem, hisz én is ezek között a képek közt élek, még ha cserélődnek is folyamatosan.

Kérlek add meg email címed, és ingyen máris küldöm neked ezt a színes, letölthető kiadványt a szebb, az igazán teljes életért, hisz örömmel osztom meg veled azokat a gondolatokat, melyek engem is nap mint nap továbbvisznek utamon.

Add meg email címed, és máris küldöm neked ezt az ingyenes ebookot

Scroll to Top

Szeretnék küldeni neked egy ajándékot

Az első kiadott inspirációs-festményes könyvem, teljesen ingyen.

Lami - Ne félj élni! második, bővített kiadás

Tudod, mi van benne?

Egy olyan ember festményei és a hozzáírt inspiráló gondolatai, akit igyekeztek lebeszélni céljai és tervei megvalósításáról.

De ugyanez az ember megkapta mégis az élettől a legnagyobb ajándékot, melyet bárki remélhet. Ezt mondta neki egy nap egyik gyermeke: „Anya, te példakép vagy nekem! Büszke vagyok rád és irigyellek is egy kicsit, hogy ennyi támadás után is képes voltál megvalósítani álmodat!”

Kérlek add meg email címed, és ingyen máris küldöm neked ezt a színes, letölthető kiadványt a szebb, az igazán teljes életért, hisz örömmel osztom meg veled azokat a gondolatokat, melyek engem is nap mint nap továbbvisznek utamon. Az egyik első kiadott könyvem felújított, kibővített változata.

Add meg email címed, és máris küldöm neked ezt az ingyenes ebookot

Már ennyien kérték: 4 077 fő