Könnyű sziklák

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Ha egy bazi nagy követ két embernek kell cipelnie, sokkal könnyebb, mintha mindezt egyedül tennék.

A fájdalom, fájdalom marad, a probléma semmit nem változik akár egyedül viseli valaki, akár nem. A megoldásra váró feladat ugyanakkora súlyú, akár közösen kell megoldani, akár többen.

Viszont, ha egy kőnek a súlyát kétfelé osztjuk, máris kevesebb tömeg jut egy emberre.

A gondok, feladatok, bánatok sem mások.

Nemrégiben megismerkedtem két hatvanas éveit taposó nővel. Gyerekkoruk óta ismerik egymást, a férjeik révén barátokká váltak a régi időkből. Egy fél évvel ezelőtt mindketten betegség miatt elvesztették férjüket ugyanabban a hónapban!! Az egyik a hó elején, a másik rá két hétre.

Mikor találkoztam velük, bár megkönnyezték ezt a tragédiát, de mosolyogva mesélték, hogy mekkora erőt adtak egymásnak.

A történet igen ritka, hogy két gyerekkori barát szinte teljesen azonos időben élje át ugyanazt az eseményt. Az élet ezt húzta nekik. Ők viszont ahelyett, hogy egymást sajnálták, hergelték volna a szomorúságukban, átérezték egymás fájdalmát már azért is, mert saját bőrükön tapasztalták.

Ha van egy feladat, akár munkahelyi, vagy magánéletben fellépő, és két esetleg több ember agyal a megoldáson, sokkal több esély van arra, hogy a végén felcsillan a hollywood-i “happy end” felirat. Több szemszögből vizsgálják meg. Többféle a habitus, mely hozzááll a nehézséghez. Az esély ezzel nő, hogy meglelik a kulcsot, amivel kinyithatják a megoldás kapuját.

Sosem értettem meg azokat az embereket, akik eljátszották, hogy milyen kemények, ezért nem kell nekik segítség semmilyen problémához. Oltári nagy hülyeségnek tartom ezt a mártír gondolkodást. Totál mindegy, tud-e segíteni rajtunk egy másik fél, legyen az barát, társ, rokon, kolléga. A lényeg a közösségi teherviselésben van. Azzal, hogy legalább szóban elmondjuk mi van lelkünkben, máris egy részétől megszabadultunk.

Ok, tudom, van a másik oldal, mikor valaki rohadtul nem bír magával, és úton útfélen siratja sorsát, sajnálkozó pillantásokat gyűjt be sportszerűen. Persze, hogy ez sem normális. Ráadásul ő nem társakat keres feladatához, hanem szánakozó hajrá-lányokat csupán. A hajrá-lányok ugye buzdítanak, erősítik a társaság pozitív erejét. A lényeg itt, az erősíteni szón van. A fűnek fának jajongó ember még több “rajongót”, szurkolót akar toborozni maga köré, hogy még keményebben kontúrozódjon gondja. De az igazság az, hogy ezen kívül semmi mást nem akar. Nem hisz benne, hogy változás érkezhet el. Eszébe nem jut, hogy a fókusza rossz irányt vesz. De mint írtam, ez egy véglet.

Aki valóban harcolni akar valami ellen, jobbá akarja tenni az ideiglenes gödörben lévő életét, vagy egész egyszerűen célokat tűzött ki maga elé, és azokat akarja megvalósítani, nos, ő az, aki megválogatja, hogy kikkel osztja meg gondolatait, lelke vívódásait. De nem másért, hanem a jobbításért, pozitív végkifejletért.

A kommunikáció, helyes adagban mérten, itt is fontos szerepet kap. Jó helyen, jó embernek, felesleges szavak nélkül kell megkérni a környezetünkben élőket a közös szikla cipelésére.

Mert ahogy dúdolni szokás a Ripacsok című film betétdalát: “Egyedül nem megy….”

/festmenyek-2016/egyutt

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Ezek is érdekelhetnek:

Szeretnék küldeni neked egy ajándékot

Kérlek, fogadd el

Lami - Ne félj élni! második, bővített kiadás

Na, most, hogy végignézted festményeim, már érted, miről beszélek, mikor azt mondom, a képi világom maga egy inspirációs csomag :)

Látod, nem vicceltem, hisz én is ezek között a képek közt élek, még ha cserélődnek is folyamatosan.

Kérlek add meg email címed, és ingyen máris küldöm neked ezt a színes, letölthető kiadványt a szebb, az igazán teljes életért, hisz örömmel osztom meg veled azokat a gondolatokat, melyek engem is nap mint nap továbbvisznek utamon.

Add meg email címed, és máris küldöm neked ezt az ingyenes ebookot

Scroll to Top