Különbség és hasonlóság az akvarellceruza és akvarellfesték között

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Ebben a cikkben egy teljesen hasonló témájú kép kétféle megalkotásával kapcsolatban az akvarellceruza és akvarellfesték közti hasonlóságot és különbözőséget fogom megmutatni neked.

Két képen fogom megmutatni, hogy ugyanazt a témát hogyan dolgoztam ki két eszközzel.

Mint láthatod, a flamingó volt a nyertes, akit választottam, hogy megmutassam az azonosságot és különbözőséget a két eszköz között. Gyönyörű színét mindkét palettán meg lehet találni a készletemben, ami mindjárt érthető, hogy ez miért volt fontos. De akkor lássuk is az összehasonlítást.

Színkeverés:

  • A ceruzán az egymásra vitt rétegeket nem feltétlen lehet egységessé kialakítani, hogy mondjuk a sárga és piros keverékéből narancssárgát kapjál. Kipróbálhatod úgy, hogy előbb szárazon teszed egymásra, vagy akár előbb egy réteg sárgát folyósítasz meg, és megszáradás után teszed rá a pirosat, és így kevered össze. Sajnos a várvavárt eredmény elmarad, mivel nem fogadják egymást a színek. Valamelyik domináns lesz, így kiválik a másik színből. A legjobb erre, ha olyan készleted van, mely nagyon sok árnyalatot tartalmaz, így egymás mellé téve a színeket, lásd mondjuk sárga – narancs – piros, máris kapsz egy átmenetet, egy árnyalási réteget.
  • A festékkel kevert színek palettája végtelen. Ha mondjuk maradni akarunk a narancs árnyalatánál, akkor hol sárgából teszel bele többet, hol pirosból, de ha egy kis fedőfehéret is keversz hozzá, akkor a barack árnyalatát is ki tudod keverni. Ezek egymásra tehetőek, ha elég vizesen teszed fel, akkor gyönyörűen átlátszódik az alsó réteg, de akár fedni is tudsz egy mélyebb árnyalatot a következő mélység eléréséhez.

Lazúrozás:

  • A ceruzát remekül lehet felvizezni. Ha keményen odatolod a színeket, akkor egy sötétebb árnyalatot kapsz, ha finoman viszed fel, akkor is előjön a lágy tónus. Egymásra építeni rétegeket, mint az előzőekben is mondtam, viszont nem igazán lehet, ezért inkább úgy tervezd meg a képed, hogy egymás mellé rakod ezeket az árnyalásokat.
  • Az akvarellfestéknél egymás fölé is tudsz építeni áttetsző réteget, mely az egyre több réteg után egy csodás térbeliséggel jutalmaz meg.

Száradás:

  • Az akvarellceruza és akvarellfesték is majdnem ugyanannyi idő alatt, vagyis gyorsan megszárad. A festéknél egy kicsivel több időt kell várni, hisz nemcsak a nedvesség párolog el a lapról, hanem a pigmenteknek is kell némi száradási idő, hogy kezelhetővé váljon a felület.

Lágy illetve keményebb tónusú képek kialakítása:

  • Akvarellceruzával inkább keményebb dolgokat lehet létrehozni, ezért is szeretik sokan a végső fázisban amolyan kontúrt előcsalogató eszközként használni. Lehet vele halványabb munkákat is létrehozni, de leginkább a kemény tónusok a jellemzőek rá, ezért használhatod bátran egy akvarellfestékkel készült munkádhoz a befejező effektek kialakítására.
  • Az akvarellfestéknél mindkét dolgot létre tudod hozni. Lehet lágyabb, könnyedebb, ahogy mondani szokás légies festményt is alkotni, ehhez főként a sok vízzel higított technikai eljárás alkalmas, és a papírra egyből a már kikevert színnel kell festeni, utána már nem szabad további réteget feltenni egy-egy színkeverésre. Ha mélyebb, fotórealisztikusabb dolgot szeretnél létrehozni, arra is tökéletesen alkalmas az akvarellfesték. Rétegről rétegre mélyítve a tónusokat, egy keményebb, több dimenziós alkotás elkészítése is alkalmas erre.

Kellemes időtöltést kívánok ehhez a gyönyörű akvarell technikáhz. Amennyibe kérdésed van, oktatással kapcsolatban szeretnél hozzám fordulni, várom jelentkezésed a festomuvesz@lamibakos.comelérhetőségemen.

További alkotásaim facebook oldalamon találod meg, amennyiben szeretnéd Te is megmutatni munkáid, lépj be csoportomba.

Amennyiben még többet szeretnél megtudni az akvarellről kattints ide, és olvasd el ezt az átfogó bejegyzésem róla.

Ha pedig szeretnél valósághűen, realisztikusan megtanulni festeni akvarellel, iratkozz be az online iskolámba erre a linkre kattintva olvashatsz róla.

Ezt a képet akvarellceruzával készítettem.

20180912 152853

Ezt pedig akvarellfestékkel.

20180912 184024
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Ezek is érdekelhetnek:

Szeretnék küldeni neked egy ajándékot

Kérlek, fogadd el

Lami - Ne félj élni! második, bővített kiadás

Na, most, hogy végignézted festményeim, már érted, miről beszélek, mikor azt mondom, a képi világom maga egy inspirációs csomag :)

Látod, nem vicceltem, hisz én is ezek között a képek közt élek, még ha cserélődnek is folyamatosan.

Kérlek add meg email címed, és ingyen máris küldöm neked ezt a színes, letölthető kiadványt a szebb, az igazán teljes életért, hisz örömmel osztom meg veled azokat a gondolatokat, melyek engem is nap mint nap továbbvisznek utamon.

Add meg email címed, és máris küldöm neked ezt az ingyenes ebookot

Scroll to Top