Különbség és hasonlóság az akvarellceruza és akvarellfesték között

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Ebben a cikkben egy teljesen hasonló témájú kép kétféle megalkotásával kapcsolatban az akvarellceruza és akvarellfesték közti hasonlóságot és különbözőséget fogom megmutatni neked.

Két képen fogom megmutatni, hogy ugyanazt a témát hogyan dolgoztam ki két eszközzel. Ezen a képen akvarellceruzát használtam.

20180912 152853

Ezen a képen pedig akvarellfestékkel dolgoztam.

20180912 184024

Mint láthatod, a flamingó volt a nyertes, akit választottam, hogy megmutassam az azonosságot és különbözőséget a két eszköz között. Gyönyörű színét mindkét palettán meg lehet találni a készletemben, ami mindjárt érthető, hogy ez miért volt fontos. De akkor lássuk is az összehasonlítást.

Színkeverés:

  • A ceruzán az egymásra vitt rétegeket nem feltétlen lehet egységessé kialakítani, hogy mondjuk a sárga és piros keverékéből narancssárgát kapjál. Kipróbálhatod úgy, hogy előbb szárazon teszed egymásra, vagy akár előbb egy réteg sárgát folyósítasz meg, és megszáradás után teszed rá a pirosat, és így kevered össze. Sajnos a várvavárt eredmény elmarad, mivel nem fogadják egymást a színek. Valamelyik domináns lesz, így kiválik a másik színből. A legjobb erre, ha olyan készleted van, mely nagyon sok árnyalatot tartalmaz, így egymás mellé téve a színeket, lásd mondjuk sárga – narancs – piros, máris kapsz egy átmenetet, egy árnyalási réteget.
  • A festékkel kevert színek palettája végtelen. Ha mondjuk maradni akarunk a narancs árnyalatánál, akkor hol sárgából teszel bele többet, hol pirosból, de ha egy kis fedőfehéret is keversz hozzá, akkor a barack árnyalatát is ki tudod keverni. Ezek egymásra tehetőek, ha elég vizesen teszed fel, akkor gyönyörűen átlátszódik az alsó réteg, de akár fedni is tudsz egy mélyebb árnyalatot a következő mélység eléréséhez.

Lazúrozás:

  • A ceruzát remekül lehet felvizezni. Ha keményen odatolod a színeket, akkor egy sötétebb árnyalatot kapsz, ha finoman viszed fel, akkor is előjön a lágy tónus. Egymásra építeni rétegeket, mint az előzőekben is mondtam, viszont nem igazán lehet, ezért inkább úgy tervezd meg a képed, hogy egymás mellé rakod ezeket az árnyalásokat.
  • Az akvarellfestéknél egymás fölé is tudsz építeni áttetsző réteget, mely az egyre több réteg után egy csodás térbeliséggel jutalmaz meg.

Száradás:

  • Az akvarellceruza és akvarellfesték is majdnem ugyanannyi idő alatt, vagyis gyorsan megszárad. A festéknél egy kicsivel több időt kell várni, hisz nemcsak a nedvesség párolog el a lapról, hanem a pigmenteknek is kell némi száradási idő, hogy kezelhetővé váljon a felület.

Lágy illetve keményebb tónusú képek kialakítása:

  • Akvarellceruzával inkább keményebb dolgokat lehet létrehozni, ezért is szeretik sokan a végső fázisban amolyan kontúrt előcsalogató eszközként használni. Lehet vele halványabb munkákat is létrehozni, de leginkább a kemény tónusok a jellemzőek rá, ezért használhatod bátran egy akvarellfestékkel készült munkádhoz a befejező effektek kialakítására.
  • Az akvarellfestéknél mindkét dolgot létre tudod hozni. Lehet lágyabb, könnyedebb, ahogy mondani szokás légies festményt is alkotni, ehhez főként a sok vízzel higított technikai eljárás alkalmas, és a papírra egyből a már kikevert színnel kell festeni, utána már nem szabad további réteget feltenni egy-egy színkeverésre. Ha mélyebb, fotórealisztikusabb dolgot szeretnél létrehozni, arra is tökéletesen alkalmas az akvarellfesték. Rétegről rétegre mélyítve a tónusokat, egy keményebb, több dimenziós alkotás elkészítése is alkalmas erre.

Kellemes időtöltést kívánok ehhez a gyönyörű akvarell technikáhz. Amennyibe kérdésed van, oktatással kapcsolatban szeretnél hozzám fordulni, várom jelentkezésed a festomuvesz@lamibakos.comelérhetőségemen.

További alkotásaim facebook oldalamon találod meg, amennyiben szeretnéd Te is megmutatni munkáid, lépj be csoportomba.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Ezek is érdekelhetnek:

Szeretnék küldeni neked egy ajándékot

Kérlek, fogadd el

Lami - Ne félj élni! második, bővített kiadás

Na, most, hogy végignézted festményeim, már érted, miről beszélek, mikor azt mondom, a képi világom maga egy inspirációs csomag :)

Látod, nem vicceltem, hisz én is ezek között a képek közt élek, még ha cserélődnek is folyamatosan.

Kérlek add meg email címed, és ingyen máris küldöm neked ezt a színes, letölthető kiadványt a szebb, az igazán teljes életért, hisz örömmel osztom meg veled azokat a gondolatokat, melyek engem is nap mint nap továbbvisznek utamon.

Add meg email címed, és máris küldöm neked ezt az ingyenes ebookot

Scroll to Top