Barion Pixel

Minden, amit az akvarellről tudni szeretnél

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Neked mi az első emléked a vízfestékről? És az akvarellről?

Húha, máris két kérdést tettem fel, amiről eddig lehet azt hitted, egy és ugyanaz 🙂 Nos, megnyugtatlak, én is hasonlóan álltam hozzá, mikor elkezdtem megismerkedni ezzel a technikával.

Na de akkor ugorjunk egy picit vissza az időben (nyugi, nem fogok az ősemberek barlang rajzaikig visszagaloppozni :). Szóval, amikor általános iskolába jártunk, akkor vagy vízfestéket adtak a kezünkbe, vagy temperát. Mindkettő vízzel hígítható, könnyen száradó festék. Ellenben a vízfestékről hát mit ne mondjak, nem a legszebbek az emlékeim 🙂

Neked is vannak hasonló élményeid: kunkorodó papír, elfolyó festék, semmilyen színű képek?

Nos, itt az ideje ezt gyorsan elfelejteni, és ebben segítek neked most ezzel az írásommal 🙂

Kezdjük először is azzal, milyen eszközöket érdemes beszerezned ahhoz, hogy elégedett legyél a festményeddel.

Az ecset választás az egyik legfontosabb dolog. Különféle technikákkal lehet akvarellel is festeni, de én most kizárólag a valósághű, realisztikus festéshez szükséges eszközöket említem meg neked, hisz magam is ezt űzöm. Nos, ehhez a legjobb ecsetfajta a szintetikus. A vizet pont annyira tartja magában, ami ehhez a technikához szükséges. Ha kell, teljesen száraz ecset technikával tudsz dolgozni, ha pedig szükséges, bő vízzel viszed fel a pigmenteket. A hajszálvékony aprólékossághoz egy nyest szőr ecset például totál alkalmatlan.

Ha többet szeretnél tudni az ecsetválasztásról, olvasd el ezt a cikket.

Na, és akkor lépjünk tovább, és most jöjjön a mumus, a kunkorodó papír. A sulikban használatos papírt felejtsd el, ha örömmel akarsz alkotni. Borzalmas a nedvtűrő képességük, így inkább akkor használj ilyet, ha térbeli hullámokat akarsz létrehozni (na jó, ez gyenge poén volt).

Kétféle papír létezik, amire érdemes festeni: van a cold press és hot press papír. Ha hiszed, ha nem, én ezt egy 18 éves koromban történt fizikai korrepetálás óta tudom megjegyezni. Nos, a hot press, vagyis a melegen préselt papír, pont, minthogyha vasalóval átmentek volna rajta (ezt tanították akkor nekem, hogy megértsem, mi történik a részecskékkel hő hatására 🙂 ), egy sima felületű lap. Én ezt szeretem leginkább használni, tudniillik ezen a textúrák nem mélyednek be a papír rostjaiba. Sokszor megkapod azt, hogy egy igazi profi nem ilyenre dolgozik. Azt javaslom, engedj el minden ilyen megjegyzést. Tapasztald ki, hogy neked melyik a legalkalmasabb arra a technikára, amit te szeretnél űzni.

A hot press papíron sokkal homogénebben a tónusok, simább a felület, és így legalább egy portrénál nem lesznek szeplők az amúgy szeplőtlen arcon 🙂 Talán így érthető, hogy mi történik ellenben a cold press papíron. A pólusokba sokkal mélyebben beivódik a pigment, mivel rücskösebb a felülete, így ezek csodásan alkalmazhatóak tájkép esetében például. Egy mezőn, ahol fel-felvillannak a fények, a mélységek pillanatokra eltűnnek, gyönyörűen meg lehet eleveníteni egy ilyen alkotást. ha meg szeretnéd nézni az én “kísérletem”, akkor ebben a videóban mindent megtalálsz hozzá.

Akvarell tanfolyam - Két tulipán festése

Hogy milyen a jó festék? Én a szilkés változatot részesítem előnyben, számomra sokkal jobban alkalmazható vele a lazúrozás, vékonyan, áttetszően festés, ellenben tökéletesen lehet vele fedni mélyebb árnyalatokat is. Kipróbáltam rengeteg márkát, amit most nem sorolnék fel, ellenben, ha érdekel, kattints ide, ahol az általam tesztelt festékek listáját sorakoztatom fel.

Nos, megvan a papírod, festéked, ecseted, akkor jöhet a felrajzolás. Nos, ez a része megvallom, számomra nem az a területe a festésnek, amit élvezek. Egy viszont biztos: ha béna a rajz, béna lesz a festmény is. Szóval nincs mese, gyakorolni kell, tökéletes képet felvinni és csak ebben az esetben leszel elégedett a munkáddal.

A rajzoláshoz kemény ceruzát, HB-set használjál, mivel ezzel vékonyan fel lehet vinni a kontúrokat, és nem fognak átlátszani a festék alatt. Ami miatt még fontos, hogy ne puha ceruzával dolgozz: a grafit minél puhább annál jobban elkenődik. Milyen kellemetlen már, hogy szépen felvázoltál valamit, lelkesen belenyúlsz a festékbe, majd elkezdesz dolgozni, és előtted hirtelen egy hatalmas szürkeség terül szét a lapon. Jaj!! Kerüld el az ilyen pillanatokat 🙂

Ha te is szeretnél gyorsan túljutni ezen a fázison, mármint a felrajzoláson, akkor itt egy videó, amiben egy kis “cselt” mutatok meg, hogyan lehet ezt meggyorsítani.

Még mielőtt továbbmennék, egy pár szót szólnék az akvarell ceruzáról. A tanítványaim előszeretettel használják, mert kontúrozásnál nagy magabiztosságot ad. A felvitelénél először száraz felületre kell dolgozni, utána pedig vizes ecsettel eldolgozni a részeket, hogy ne legyen darabos, vagy esetleg ne emelkedjen ki túlzottan a festményből. Erről a témáról készítettem egy videót is, amit idekattintva tudsz megtekinteni, de egy blogbejegyzés is szól róla, ha jobban szeretsz olvasni, ahol egy flamingót készítettem el.

Ha egy olyan képet szeretnél megfesteni, amin rengeteg apró pici fénypont van, esetleg vízcseppek, javaslom a maszkoló folyadék használatát. Ez a folyékony anyag nagyon gyorsan szárad, és igen trükkös, mert úgy néz ki, mintha még mindig nem lehetne rá festeni, mivel száradáskor enyhén tapad. De nyugi, ha hozzáérsz és már nem jön fel a papírról, akkor már nyugodtan festhetsz rá. A festék át fog folyni rajta, nem engedi alá a színeket, így mikor készen vagy a munkáddal, szépen ledörzsölöd, mintha radíroznál, és íme, alatta egy hófehér réteg lesz 🙂 Ebben a cikkben egy kép festésének a segítségével lépésről lépésre megmutatom, hogyan használd.

Az online oktatásom alatt különféle formákat tanítok meg festeni. Fontosnak tartom, hogy mielőtt belefognál egy nagyobb kép elkészítésébe, legyen magabiztosság a kezedben. Mire odakerülsz, hogy egy komplett csendéletet, hangulatképet, tájképet fessél meg, addigra legyen annyi rutin a kezedben, hogy ne kelljen már kísérletezgetned, hanem magabiztosan dolgozd ki a részleteket. Ezek az oktatások mind A4 és A5 formátumra készültek. Igen, igen, fessél meg először egy A4-es méretű szőlőszemet, hogy utána lazán feldobjál egy kisebb formában egy csendéletet.

Emlékszel, mikor kicsit voltunk és írni tanultunk? Először újságpapírra rostironnal kellett begyakorolni a mozdulatokat, A fecskefarkat, a cicahátat és így tovább. Amikor már kellően jól ment, akkor vehettük elő a füzetet. Nos, a festésnél sincsen ez másképp. Itt is először gyakorold be a nagyobb felületek megfestését, és utána jöhet a kisebb részletesség. Erről írtam már korábban, mire érdemes figyelni akkor, ha a terved egy nagyobb kép elkészítése, itt olvashatsz róla.

Amikor az online oktatáshoz az anyagokat készítettem, volt egy darab, amit annak előtte különféle technikákkal már legalább kétezerszer megfestettem. Hiszem, hogy egy alma megfestése a portrétől kezdve a csendéletig, rengeteg témában ad segítséget, rutint. Nos, ha hiszed, ha nem, annyira béna lett, hogy csak sétálgattam körülötte és nem akartam elhinni, hogy ezt én készítettem. Aztán persze másnap újra felvettem videóra, és igen jól sikerült 🙂

Hogy ezt miért mesélem el? Mert vannak napok, amikor hiába is több száz vagy ezer kép a hátad mögött, mintha az ecset hülyét akarna belőled csinálni. Nem úgy fest, ahogy te akarod, nem olyan színeket viszel fel, ahogy elképzelted. Ilyenkor hagyd, nem te vagy a szerencsétlen, hanem… tök mindegy, fogd rá bármire, a lényeg, hogy soha ne add fel.

Hogy mit tegyél ilyenkor, hogy újra összekapard az önbizalmad? Keress egy támogató közeget. Rendkívül fontos, hogy olyan emberekkel vedd körbe magad, akik inspirálnak, ha hibázol, segítenek. Hogy hol találod ezt a helyet, idekattintva elolvashatod.

A tanulás nem megy mindig önállóan. Néha nem tudja az ember, mit hol ront el, hogyan legyen szuperszónikus a munkája. Mióta az eszemet tudom, azóta tanítok. Iskolákban, magánórákon, művelődési házban. A csoportos oktatásaimra képesek Győrből Budapestig elutazni, csakhogy tanuljanak festeni. De azért ezt nem lehet rendszeresen megtenni, így több ember igénye alapján végül összeállítottam egy online oktatást. Nem kell utazni, akkor festesz, amikor időd engedi, újból és újból elkészíthetsz egy képet, ha nem vagy vele elégedett.

Mint fentebb is írtam, egy-egy formát, motívumot készítek el egy videóban. Ezek elsajátításával kinyílik előtted a világ és olyan képeket készíthetsz el otthonodba, vagy ajándékba, de akár értékesítésre is, melyek örömet szereznek neked és másoknak is.

Tudod, aki fest, az egy különleges ember 🙂 Olyan tudás van a birtokában, mellyel szavak nélkül teheti szebbé, boldogabbá és színesebbé a világot 🙂

Ha van még kérdés, ami felmerül benned, írjál a festomuvesz@lamibakos.com címemre, ahol örömmel válaszolok rá 🙂

Legyen gyönyörű szép alkotással teli napod:

Lamibakos.com

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Ezek is érdekelhetnek:

Szeretnék küldeni neked egy ajándékot

Kérlek, fogadd el

Lami - Ne félj élni! második, bővített kiadás

Na, most, hogy végignézted festményeim, már érted, miről beszélek, mikor azt mondom, a képi világom maga egy inspirációs csomag :)

Látod, nem vicceltem, hisz én is ezek között a képek közt élek, még ha cserélődnek is folyamatosan.

Kérlek add meg email címed, és ingyen máris küldöm neked ezt a színes, letölthető kiadványt a szebb, az igazán teljes életért, hisz örömmel osztom meg veled azokat a gondolatokat, melyek engem is nap mint nap továbbvisznek utamon.

Add meg email címed, és máris küldöm neked ezt az ingyenes ebookot

Scroll to Top

Szeretnék küldeni neked egy ajándékot

Az első kiadott inspirációs-festményes könyvem, teljesen ingyen.

Lami - Ne félj élni! második, bővített kiadás

Tudod, mi van benne?

Egy olyan ember festményei és a hozzáírt inspiráló gondolatai, akit igyekeztek lebeszélni céljai és tervei megvalósításáról.

De ugyanez az ember megkapta mégis az élettől a legnagyobb ajándékot, melyet bárki remélhet. Ezt mondta neki egy nap egyik gyermeke: „Anya, te példakép vagy nekem! Büszke vagyok rád és irigyellek is egy kicsit, hogy ennyi támadás után is képes voltál megvalósítani álmodat!”

Kérlek add meg email címed, és ingyen máris küldöm neked ezt a színes, letölthető kiadványt a szebb, az igazán teljes életért, hisz örömmel osztom meg veled azokat a gondolatokat, melyek engem is nap mint nap továbbvisznek utamon. Az egyik első kiadott könyvem felújított, kibővített változata.

Add meg email címed, és máris küldöm neked ezt az ingyenes ebookot

Már ennyien kérték: 2 567 fő