lamibakos.com
Kiemelt Maszkoló folyadék használata akvarellhez

Maszkoló folyadék használata akvarellhez

Hogy a kezed lendülhessen és ne aggódj a fehér részek (például vizscseppek felfestése) miatt, remek találmány erre a maszkoló folyadék használata.

Többféle módon is meg tudod könnyíteni munkád vele, így például ennél a tengert ábrázoló képnél, hogy ne legyen gond avval, hogy a madár mindkét oldalán azonos legyen az égbolt megfestése, célszerű maszkoló anyaggal lekezelni a madár felületét. Így bátran szaladhat a kezed mindkét oldalán és valóban olyan lesz, mintha egy komor égbolt, vagy egy szürke felhő előtt repülne.

De ugyanúgy érdemes az apró vízcseppeket, tenger fodrozódását is bekenni a könnyebb festés érdekében maszkoló anyaggal, így nem kapsz idegsokkot a sok kis vízcsepp kihagyásával a vízfelület megfestésénél.

20180714 151947

A vízcseppek kialakítása egy tárgyon, növényen, szintén egyszerűbb a maszkoló folyadék használatával. Az ember szeret lendületesen festeni, nem ügyelni mindig arra, hogy a fehér rész tiszta maradjon. Ráadásul ezt igen nehéz, ha a felületet előzetesen benedvesítjük, hisz így ezer százalék, hogy megfolyik a szín, és akárhogy is próbáljuk felszedni, fülpiszkával, konyhai törlővel, puha pamuttal, némi szürkés folt marad utána és így lőttek fehér vízcseppek sikeres megfestésének.

Most lépésről lépésre megmutatom, hogyan alakíts ki egy vízcsepp megfestését maszkoló folyadék segítségével.

Előzetesen rajzoljuk meg a témát, hogy tudjuk, mit kell majd beteríteni a maszkoló folyadékkal. Én itt egy egyszerű virágon mutatom be.

nulla

Amint készen van a rajz, egy puha ecsettel befeded a maszkoló anyaggal lefedni kívánt felületet. Én itt a virág kontúrjait is előkezeltem vele, hogy ne kelljen aggódnom, hogy megfolyik a háttérszín sötétje a virág belseje felé, mikor felfestem.

Fontos: Az ecsetet, ahogy nem használod, azonnal mosd el, mert ultra keménnyé válik, és mehet a kukába. Langyos vizes, szappanos elmosás után viszont bármikor újrahasználhatod.

1.7

Mint láthatod, nemcsak a kontúrokat, hanem a vízcseppeket is megfestettem, így szabadon mozoghat a kezem egy-egy szirom megszínezésénél.

2

Egy negyedórás száradási idő után már dolgozhatsz is vele. Egy kicsit majd ragacsosnak érzed a felületét, olyan lesz, mint egy gumitapintása. Viszont amikor elkezdesz festeni, láthatod, hogy bátran folyhat rá akvarellfesték, mivel legurul a felületéről, nem tapad meg rajta a pigment.

Amikor készen vagy az adott terület megfestésével, az akvarellfesték teljesen megszáradt, akkor óvatosan kezdd el ledörzsölni a megszáradt maszkoló folyadékot, ami egy nyúlós gumi és radír keverékéhez lesz hasonlatos. Óvatosan szedd le, nehogy a papír is jöjjön vele, csak finoman dörzsölgesd, hidd el, lejön :) 

3.527

A vízcseppeknél ugyanúgy járjál el. Előbb fesd fel a vízcsepp árnyékát alul, majd a felső kontúrját vékonyabban. Mikor megszáradt teljesen, dörzsöld le a maszkoló folyadékot és nagyon vizes tónussal, a virág színével egyező lazúros színnel (egy lágy rózsaszín, nagyon világos sárga vagy éppen kék, vagy esetemben egy szürke színnel) a vízcsepp közepét színezd be úgy, hogy hagyjál egy fehér kontúrt, egy úgymond átlátszó vizes felületet neki.. Egyáltalán nem baj, ha ez a belső színezés nem szabályos, hisz a vízcseppeknek sem dirigálhat senki, hogy egyforma gömbformák legyenek :)

4

 

Amennyiben elkészítettél egy hasonló képet, kérlek mutasd meg, oszd meg véleményed a festéssel kapcsolatban, vagy lépj be a csoportomba, ahova tedd fel a munkádat, amit megköszönök neked :)

A csoport idekattintva található.

Csodás alkotással teli napot kívánok:

Lami

Utoljára frissítve: kedd, 18 szeptember 2018 12:49

You have no rights to post comments