Szubjektív festékismertető – tudományos maszlag nélkül

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Akvarell, akril, olaj…érdemes beszerezni mindent? Kellenek hatalmas beruházások, hogy kitapasztald, melyik fekszik neked?

….vagy jövök én, és elmondom, mit mire tudsz használni, mi az előnye, hátránya egyes festék fajtáknak, és így talán tudok segíteni neked, hogy a saját bukdácsolásaimat te már ne éld meg.

Akkor fogjunk is bele, és kezdjük az akrillal, mely hőn szeretett a kezdő lelkesedők körében.

AKRIL:

Van a hobbi festék, és a művészfesték. Ha képet szeretnél festeni, és nem egy tálcát telepingálni pillangókkal mondjuk, akkor eszedbe ne jusson a folyós állagú hobbi festéket levenni a polcról. Ezek a festékek baromi jók arra, hogy mindenféle diy, otthon készíthető dekorációt tegyél csinossá. Festményt viszont nem igazán tudsz sikerrel létrehozni vele. Ha komolyak a szándékaid a festészettel, akkor vegyél három színt: kék, piros, sárga, tudod, az alapok. Ezer árnyalatot ki tudsz keverni belőle, nem csinálsz felesleges beruházást, viszont egy minőségi anyaggal tudod elkezdeni az ecsetelést. A helyzet az, hogy szar festékkel szar élményben lesz részed. Bocsi.

És még egy pár info az akrilról: nagyon gyorsan szárad. És akkor ezt még egyszer leírom: annál is gyorsabban szárad, mintahogy azt elképzelni mernéd! A palettádra nagyon keveset tegyél ki, mert pocsékba megy az egész. Vízzel sem tudod felhígítani, ha már odaszáradt. A színeket, árnyalatokat csak a palettán keverd ki, a vásznon, papíron képtelenség, mert amíg feltettél egy színt, és lazúrozni szeretnéd egy tónussal, az előző réteg már röhögve mutatja, hogy vele semmit nem tudsz kezdeni, maximum újra átfesteni. Nagyon élénkek a színei, ami viszont egy szuper képessége. Imádni való, ahogy vidáman jönnek fel a vásznon a formák. Mivel gyorsan szárad, ezért hamar lehet vele összehozni egy festményt, amit mi festők egyébként is imádunk, hogy ahogy leszignózzuk, egyből tehetjük is keretbe és fel a falra.

Kevés képet festettem akrillal, de ezt például azzal “követtem” el.

nemcsak mese

Jöjjön a következő festék, az akvarell.

AKVARELL

Ha hiszed, hanem, téves elméletem volt róla. Meg voltam győződve, hogy egy folyós, öntörvényű, halvány, semmilyen színű alkotásra alkalmas festék, melyet óvodában szokás adni a gyerekeknek. Aztán lőn csoda, és a véleményem brutálisan megváltozott. Nálunk, Magyarországon sajnos tényleg van egy ilyen teória, hogy az akvarellel nem igazán lehet festeni. Hát pedig de! És nem is akárhogy. Simán kenterbe veri az olajjal készült munkákat, ha tudod, mit kezdjél vele. Valóban öntörvényű tud lenni, ha nem ismersz egy pár fortélyt. De hogy unalmas lenne, hát ez felejtős. A legcsodásabb fotórealista képeket is meg lehet vele alkotni, ugyanúgy, mint egy elmosódott, sejtelmes munkát.

Az akvarell szintén vízzel hígítható, viszont ha rászárad a palettára, újra használható. Szóval itt nincs kárba veszett mennyiség, bármikor újra kezdhetsz vele dolgozni. A papíron is fel lehet hozni az elrontott részeket, bár azért a pigmentek a festékben nem teljesen jönnek fel, de módosítani, a kontúrokat elsimítani mindig van lehetőség. Nem mondom azt, hogy könnyű technika. De ha egy jó oktatód van, rengeteg dolgot megtanulhatsz, hogyan tudsz vele bánni. Nem helyigényes, ami nagyon fontos egy kezdőnél. Nem büdös, nem ragad, ki lehet mosni még a ruhából is.

Íme egy képem, amit akvarellel festettem.

20180919 100419

És akkor jöjjön az olajfestés, ami a legnagyobb mankója egy olyan embernek, aki nemcsak festeni szeretne megtanulni, hanem a türelmet is szeretné elsajátítani.

OLAJ

Hogy mit ad a technikai tudás elsajátításán kívül az olaj? Itt nagyon kevés olyan technika van, ahol csak feldobod a vászonra a festéket, “oszt’ szép az úgy, jöhetnek a vásárlók’. Az olajjal egymásra építed a tónusokat, nem tudsz addig dolgozni egy réteggel, amíg nem szárad meg az alatta lévő. Persze ott van az a la píima festés technika, amikor egyből a vászonra viszed fel a kikevert színt, amivel lehet szép dolgokat előállítani, Aztán ne feledjük a festőkéses megoldást, mely nemcsak izgalmas textúrákat, de nagyon látványos képi világot is eredményez.

Ami nem mindenki szánára szimpi benne, az a szaga. A festőszer, a hígító, maga a festék. Hát mit ne mondjak, van egy bukéja. Aki viszont szerelmes az olajba, annak ez inkább illatnak nevezhető. Amikor elmész otthonról, majd hazatérsz, és egyből megcsap ez a szag, máris benned van a festési vágy. Nem viccelek! Olyan ereje van ennek az egyvelegnek, ami egész a lelkedig hatol (ezt akkor fogod igazán fej bólogatva olvasni, ha egy pár kép már van mögötted, és totál egyet fogsz érteni velem).

Az olajfesték lassan szárad, ami nagy előny akkor, ha nem jól sikerül felvinni egy részt a képből. Viszont mivel lazúrosan egymásra épülve csodákat lehet alkotni a rétegezéssel, ezért érdemes megvárni ezeket a száradási folyamatokat. Mindenféle szín kikeverhető belőle, de ezt is főként palettán tedd meg. A vásznon egy nagyon felhígított állapotában, amit festőszerrel érhetsz el, tudsz egymásra rakni áttetsző rétegeket, hogy a végén hanyatt vágd magad saját csodálatodtól.

Íme a legutóbbi munkáim közül egy olajjal készült festményem.

20180105 140843 masolata

Festeni jó. Bármivel. Megteremteni egy fehér alapon egy világot, ez közelében van a mennyországi életnek szerintem. Ruházz be apró tételekben, amit ki szeretnél próbálni. Egyre figyelj, semmiből ne vegyél gagyit, mert totál elmegy a kedved a festéstől. Legyen kevés cuccod, de az jó legyen. Döntsd el, mekkora helyed van festésre, mennyire bírod a szagokat, mennyire vagy türelmes típus. Ha ez mind megvan, akkor emeld fel a popsid, és húzzál el festéket vásárolni!!

Kérlek, oszd meg velem tapasztalataid, te melyiket próbáltad ki, milyen eredménnyel, mit segített az írásom a döntésedben.

Festésre fel!!!!

Lami

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Ezek is érdekelhetnek:

Szeretnék küldeni neked egy ajándékot

Kérlek, fogadd el

Lami - Ne félj élni! második, bővített kiadás

Na, most, hogy végignézted festményeim, már érted, miről beszélek, mikor azt mondom, a képi világom maga egy inspirációs csomag :)

Látod, nem vicceltem, hisz én is ezek között a képek közt élek, még ha cserélődnek is folyamatosan.

Kérlek add meg email címed, és ingyen máris küldöm neked ezt a színes, letölthető kiadványt a szebb, az igazán teljes életért, hisz örömmel osztom meg veled azokat a gondolatokat, melyek engem is nap mint nap továbbvisznek utamon.

Add meg email címed, és máris küldöm neked ezt az ingyenes ebookot

Scroll to Top